Kamala Harris, propunerea lui Joe Biden pentru Casa Albă

Kamala Harris, propunerea lui Joe Biden pentru Casa Albă
| Foto: https://www.facebook.com/KamalaHarris/

Joe Biden a anunţat, duminică seară, că se retrage din campania pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a transmis că o va susţine pe Kamala Harris. 

Kamala Harris ar putea deveni însă prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care să candideze la prezidențialele americane. Totuşi, deşi Kamala Harris este în acest moment propunerea lui Joe Biden de a-i succeda în campania pentru postul de președinte la Casa Albă, va rămâne de văzut în zilele care vor urma dacă aceasta este și intenția Partidului Democrat.

Din punct de vedere logistic, Harris este favorită pentru a prelua candidatura prin prisma funcției sale. Sondajele recente au arătat, de asemenea, că se clasează mai bine în fața fostului președinte Donald Trump, candidatul republican, decât Biden și alți potențiali candidați democrați. 

Mesajul vicepreşedintelui SUA, după retragerea lui Joe Biden din campania electorală

"În numele poporului american, îi mulțumesc lui Joe Biden pentru conducerea sa extraordinară în calitate de președinte al Statelor Unite și pentru deceniile de serviciu oferite țării noastre. Sunt onorată să am susținerea președintelui și intenția mea este să câștig această nominalizare.

Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat – și a ne uni națiunea – pentru a-l învinge pe Donald Trump și agenda sa extremistă a Proiectului 2025. Dacă ești cu mine, adaugă o donație chiar acum", a scris pe pagina de Facebook Harris. 

Cine este Kamala Harris

Fost procuror, Harris, în vârstă de 59 de ani, este fiică de imigranți și a intrat deja în istorie ca prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite. Fiica unui tată jamaican și a unei mame indiene, cu o carieră strălucitoare, demnă de cel mai bun vis american, în ciuda unor capitole controversate, visa să devină prima femeie președinte al SUA, nota într-un material din 2020 AFP.

Kamala Harris a marcat deja mai multe premiere în cariera sa. A crescut în Oakland, unde părinții săi – tatăl, profesor de economie, mama, astăzi decedată, cercetătoare specializată în cancerul de sân – militau pentru drepturi civice. Absolventă a universității Howard, înființată în Washington pentru a forma studenții afro-americani în plină segregare, a făcut parte din frăția studenților de culoare „Alpha Kappa Alpha”.

După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare, care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american.

În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie. În timpul campaniei pentru alegerile primare democrate din 2020, ea a promis că îi va face un „rechizitoriu” lui Trump.

Prima femeie și prima persoană afro-americană care a candidat la nominalizarea pentru funcția de președinte al Statelor Unite de la unul dintre cele două partide politice majore din SUA a fost Shirley Anita St. Hill Chisholm în 1972, potrivit womenhistory.org și Wikipedia, transmite hotnews.ro

Comenteaza