Video PSD Cluj propune un "parteneriat corect" cu Guvernul pentru proiectele locale

PSD Cluj propune un "parteneriat corect" cu Guvernul pentru proiectele locale

Secretarul general al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a prezentat, la ZIUA LIVE, câteva dintre cele mai importante proiecte cu care intră în cursa pentru șefia Consiliului Județean Cluj, la alegerile din luna iunie.

Social democratul clujean a subliniat, la ZIUA LIVE, cum a ajuns să candideze pentru șefia județului.

„Mai mulți colegi puteau să fie în această postură - de candidat al PSD Cluj pentru Consiliul Județean. Din analiza și dezbaterile cu colegii, din sondajele făcute a rezultat, să spunem, cea mai mare notorietate, persoana care are experiența cea mai multă, în administrație, printre cei din față sau primul, nici nu mai contează... am fost eu. S-au analizat aceste aspecte, activitatea mea de două mandate ca parlamentar, experiența mea în calitate de director general la Prefectura Cluj, experiența mea în instituțiile publice, dar mai ales în mediul privat în care am activat o bună perioadă de timp și, poate nu în ultimul rând, chiar calitatea mea de cadru didactic universitar, de profesor. Toate aceste lucruri au făcut ca printr-o dezbatere să se ajungă la candidatura mea”, a explicat Alexandru Cordoș.

Acesta propune ca parteneriatul de la nivel național dintre PSD și PNL, despre care spune că au avut în ultimii ani o guvernare bună, să fie luat în considerare și la nivelul județului Cluj.

„Noi, astăzi, administrația județului Cluj, locală, a primarului municipiului Cluj-Napoca, spunem că am adus foarte multe fonduri, dar, dacă le luăm la purecat, cum se spune, nu prea vedem în ultimii ani nici din partea prim-ministrului liberal, nici din partea premierului social democrat, nu am văzut o susținere foarte mare. Oare nu ne putem pune întrebarea dacă nu cumva clujenii își doresc altceva? Cred că aceste lucruri trebuie să ne pună la masa discuțiilor. Cred că este un soi de aroganță politică ce se dezvoltă de prea mulți ani de putere majoritară. Poate că un proiect de 20 de ani de dreapta de betoane ar trebui completat ușor sau mai mult cu un proiect echitabil, social, de stânga, prin care să echilibrăm lucrurile”, a mai spus Alexandru Cordoș.

În opinia sa, județul trebuie să se dezvolte la fel de mult ca și municipiul Cluj-Napoca.

„Înafară de municipiul Cluj-Napoca, cu ce ne putem mândri? Cu betoane, cu orașe sparte prin care nu mai poți să treci? Ce vor clujenii? În primul rând, să nu mai stea atâtea ore în trafic, să nu mai trăiască într-un oraș atât de scump. Sigur, recunoaștem că s-au făcut multe lucruri la care și noi am fost parte, doar dacă ne uităm, guvernarea locală PSD a deschis posibilitatea creării Autostrăzii Transilvania. Dacă vă uitați, parcurile industriale au plecat de la PSD, după aceea au fost preluate și altele. Și atunci, în comun, sunt convins că vom putea face mai mult.

Clujenii, cum spuneam, își doresc un oraș în care să nu stea atât de mult în trafic, să fie chiar atât de scump, suntem singurul municipiu mare care nu are locuri de agrement în apropiere. N-am făcut nimic cu Hoia, n-am făcut nimic cu zona Sfântul Ion, avem câteva părculețe frumoase, am construit una sau două grădinițe în 20 de ani, nu sunt suficiente, nu avem locuințe pentru tineri, nu avem un campus universitar, nu avem o Filarmonică. Aceste lucruri trebuie să le facă un proiect de viitor, al județului Cluj, împreună cu un parteneriat corect cu Guvernul României”, a mai subliniat Alexandru Cordoș.

Popunere: O companie de transport a județului, după modelul CTP la Cluj-Napoca

Social democratul clujean consideră că o companie de transport la nivel județean ar rezolva o parte din problemele legate de transport și trafic.

„De ce să urbanizăm mai mult? Să stăm nu două ore la intrare în Cluj, ci trei ore? Haideți să vedem cum dezvoltăm echitabil tot județul. În zona metropolitană funcționează, ușor, transportul public. În ce privește CTP (Compania de Transport Public – n.red) , o putem fie extinde la nivelul județului, fie putem să creăm o altă companie la nivelul județului. Metroul va fi bun la momentul respectiv, într-o nouă etapă, va scurta distanțele, desigur. La Huedin avem o situație neplăcută, spre exemplu. Acum nu funcționează nici calea ferată, pentru că e într-un proces temporar de renovare, nu sunt trasee, oamenii nu reușesc să meargă la muncă, la studii.

Un studiu de trafic la nivelul județului Cluj corelat, și găsite soluții bune - este unul dintre proiecte. Al doilea ar viza o dezvoltare echitabilă și echilibrată a întreg județului Cluj. Aici vă dau doar un exemplu. Nu avem parc industrial la Huedin. Zona de Nord-Vest a județului Cluj este total descoperită. E un oraș aproape cenușiu. Acolo trebuie să avem un parc industrial. De abia după 30 de ani avem gaz la Huedin. Ar trebui să avem un parc industrial pentru procesarea fructelor de pădure și a fructelor montane în general.

(...) Avem încă foarte multe drumuri comunale care sunt impracticabile, avem o lipsă a infrastructurii de podețuri, avem oameni izolați, încă. Nu în ultimul rând, aspectele sociale... Se impune o analiză a Direcției de Asistență Socială a județului Cluj, inclusiv în ceea ce înseamnă protecția copiilor, dar și a bătrânilor, a vârstnicilor. Trebuie să avem grijă de ei.

Avem și aceste margini de care am uitat. Avem acea zonă de pe Cantonului, unde sunt sute de oameni. Soluția acolo e clară - construirea de locuințe sociale, nu enclavizări, unde parte din ei să își găsească locul. Toți factorii de răspundere trebuie să se implice acolo, să li se dea oamenilor o șansă. Cred că azi nici nu știm exact câți locuiesc acolo și sunt lăsați sub o formă sau alta să presteze diverse munci, cred eu, conștient de către unele autorități. Ne facem că nu îi vedem de 30 de ani”, a mai spus Alexandru Cordoș.

Comenteaza