Publicitate electorală. Monica Macovei: "Românii riscă să piardă libera circulaţie şi locurile de muncă în străinătate"

Publicitate electorală. Monica Macovei:
Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, în prezent europarlamentar, a vorbit, pentru ZIUA de CLUJ, despre numirile procurorilor de la vârful Justiţiei, despre confiscarea averilor, dar şi despre mult dorita aderare la Schengen şi motivele care au tras pe linie moartă acest obiectiv.

Ziua de Cluj: Cele două propuneri ale ministrului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA au fost avizate negativ de CSM. Din hotărârile CSM reiese că ambii candidaţi propuşi de ministru, Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, au lacune mari din punct de vedere profesional, primul dintre cei menţionaţi necunoscând instituţiile europene (a făcut confuzie între Comisia Europeană şi Consiliul European). În calitate de fost ministru al Justiţiei, care credeţi că ar fi procedura cea mai eficientă pentru numirea şefilor de la vârful Justiţiei?

Monica Macovei: Procedura transparentă, organizată într-un climat de încredere. Concursul organizat de ministrul Justiţiei a venit într-un moment caracterizat printr-o mare lipsă de încredere atât în ministrul Mona Pivniceru, momentul şi felul în care a fost numită în ultimele zile de interimat al lui Antonescu, cât şi în procedura în sine. Aşa se explică şi faptul că procurorii cu experienţă, cei apreciaţi în rapoartele de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene nu s-au înscris la acest concurs. Nu au avut încredere în corectitudinea concursului şi că cei mai buni vor fi cu adevărat selectaţi.

 

Această lipsă de încredere provine din mai multe evenimente petrecute într-un timp scurt şi care au legătură cu evoluţia politică. Avem un premier, Victor Ponta, care i-a atacat în repetate rânduri pe procurorii care lucrează eficient şi imparţial dosare de corupţie, care a declarat că s-ar fi gândit "de mai multe ori" dacă ştia că integrarea în Uniunea Europeană ne aduce DNA şi ANI, adică o luptă anticorupţie reală. USL are un co-preşedinte, Crin Antonescu, care în toate discursurile îi atacă şi insultă pe procurorii anticorupţie şi pe inspectorii de integritate. În şedinţele PNL de la sediul de partid, liberalii conduşi de Antonescu, Vosganian, Fenechiu se întrebau "cât mai trebuie să stăm cu Morar" şi au găsit soluţia schimbării ministrului Justiţiei. Şi peste toate a fost acţiunea politică din vara, de suspendare a preşedintelui, cu încălcarea legilor, a principiilor şi regulilor democratice. Tot ce a contat în acţiunea USL a fost să aplice propriile reguli pentru a subjuga justiţia şi a slăbi statul de drept. În acest climat a fost numită ministru Mona Pivniceru şi prima ei preocupare a fost să declanşeze procedura de numire a unor noi procurori şefi la DNA şi Parchetul General. A greşit că a făcut acest lucru, înainte de a încerca să câştige încrederea oamenilor, a greşit că nu i-a convins pe procurorii buni să participe la concurs, că a răspuns chemărilor la sediul PNL.

 

Semnalele sunt, din păcate, tot mai îngrijorătoare. Politicienii USL ignoră decizii irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei - cum a fost în cazul lui Mircea Diaconu - , nu votează ridicarea imunităţii unui membru PSD cercetat de DNA (deputatul PSD Ion Stan, anchetat de DNA), ministrul Culturii, Puiu Hassoti, a participat la un miting pentru eliberarea primarului din Năvodari arestat pentru dare de mită, adică un miting împotriva justiţiei, a procurorilor şi judecătorilor; premierul Ponta declară că îl va scoate din închisoare pe Adrian Năstase. Toate aceste declaraţii şi acţiuni nu fac decât să adâncească lipsa de încredere şi ne arată spre ce doreşte USL să ne îndrepte: o ţară guvernată după interesele personale ale politicienilor, în care oamenii politici pot fura în voie fără să mai fie pedepsiţi, în care anchetele se vor face la comandă, cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Sloganul de campanie al USL este în realitate "Împreună pentru corupţie".

 

Ziua de Cluj: Cum credeţi că va arăta raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie pentru anul 2012? Care sunt vulnerabilităţile României la acest capitol?

 

Monica Macovei: Va fi un raport care va reflectă realitatea, aşa cum a fost întotdeauna. Nu cred că cineva mai are dubii că la capitolul luptei anticorupţie va fi un raport extrem de critic faţă de politicenii USL, nu şi faţă de procurorii şi judecătorii care îşi fac treaba, adică anchetează şi trimit în judecată politicieni. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Parlament: s-au respins propunerile de începere a urmăririi penale pentru miniştrii Dobre şi Borbely - e inacceptabil să nu laşi o anchetă să pornească. Diaconu a rămas luni de zile în Parlament, deşi există o decizie irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care este declarat incompatibil. Înţeleg că şi-a dat demisia din Parlament, dar procedura nu este completă până când Senatul nu se întruneşte şi nu se declară postul vacant. E o bătaie de joc, mai ales că, alegând calea demisiei, va rămâne cu o pensie de parlamentar. În Guvern sunt trei miniştri incompatibili, care trebuie să plece, dar Victor Ponta nu renunţa la ei. Ponta însuşi este un plagiator dovedit, adică a furat munca altuia, iar ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cea care potrivit legii trebuie să-i anuleze titlul de doctor, este la rândul ei acuzată că a plagiat mai multe lucrări. Este un tablou dezolant al sfidării legii în România.

 

În plus, sunt atâtea atacuri, declaraţii politice împotriva DNA şi ANI din partea politicenilor USL, de la cel mai înalt nivel al USL, şi ele vor fi reflectate în raport. Aşa a fost întotdeauna, experţii Comisiei Europene au fost atenţi la reacţia politicienilor faţă de corupţie şi ce determinare politică există pentru a lupta eficient cu corupţia. De când USL este la guvernare, voinţa politică de luptă împotriva corupţiei nu mai există. De aceea, repet, mesajul USL este "împreună pentru corupţie".

 

Ziua de Cluj: Cum s-ar putea accelera procedurile în cazurile în care ANI solicită confiscarea averilor? Până în prezent au rămas definitive doar trei hotărâri în acest sens.

Monica Macovei: În acest moment, ANI nu se poate adresa direct unei instanţe de judecată pentru confiscarea averii, ci trimite constatările la comisiile speciale de pe lângă instanţe. Acestea fac audieri, verifică constatările Agenţiei de Integritate, dau termene, însă nu este o judecată clasică. Comisia de verificare a averilor întocmeşte la rândul ei un raport pe care îl trimite instanţei de judecată. Şi procesul practic se reia - termene, audieri, expertize - şi durează mult. Ar trebui redus tot acest proces sau stabilite atribuţii clare pentru fiecare for, să nu se repete procedurile. Şi bineînţeles, ar trebui modificată Constituţia, care, în acest moment, prevede că averea se prezuma a fi licit dobândită, prevedere unică în statele UE. Trebuie confiscate pe cale civilă averile care nu se justifică în raport cu venitul legal.

 

Temerea mea este ca declaraţiile împotriva Agenţiei de Integritate se vor înteţi după alegeri şi după raportul Comisiei Europene şi că USL va încerca din nou să modifice legea ANI sau chiar să desfiinţeze instituţia. Au fost politicieni care mi-au spus direct că scopul lor în politica este desfiinţarea ANI - dl. Gyorgy Frunda, de exemplu.

 

Ziua de Cluj: Cât de important e un raport pozitiv al MCV pentru aderarea României la Schengen?

Monica Macovei: Foarte important. Eu am mai spus acest lucru: MCV a fost şi este extrem de util. MCV trebuie să rămână pentru că a asigurat progresele în cazurile de mare corupţie şi fraudă şi a ţinut în frâu politicienii care ar fi vrut să desfiinţeze ori să amputeze agenţiile anticorupţie.

 

Ziua de Cluj: Este aderarea României la Schengen un obiectiv comparabil cu aderarea României la NATO şi UE?

Monica Macovei: Este o etapă care ne apropie de integrarea completă în Uniunea Europeană. România este pregătită din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen. Problema este - şi revin la primele întrebări ale dumneavoastră - lipsa de încredere. Schengen este în primul rând un spaţiu al încrederii: cetăţenii europeni îşi pun încrederea în români şi bulgari să păzească graniţa externă a Uniunii Europene. Tot sistemul informatizat, adaptat cerinţelor Schengen, este supravegheat şi pus în aplicare de poliţişti, procurori, judecători, alţi funcţionari publici, în care trebuie să ai încredere.

 

Dar acum românii trebuie să uite o vreme de Schengen. Luni s-a luat decizia amânării pe termen nelimitat a intrării României în Schengen din cauza acţiunilor anti-democratice ale Guvernului Ponta, de când acesta s-a instalat la putere.

 

Declaraţiile şi acţiunile politice ale USL din mai încoace au adâncit lipsa de încredere în capacitatea României de a lupta cu corupţia, frauda şi crima organizată. Oficialii europeni şi statele membre aşteaptă de România să demonstreze că reformele în justiţiei sunt ireversibile. Ireversibil înseamnă că indiferent de partidul care se află la putere, justiţia să funcţioneze neîngrădită: procurorii să cerceteze pe orice politician, iar judecătorii, pe baza probelor din dosare, să aplice „pedepse descurajante", cum cere raportul Comisiei Europene. Or, poziţionarea liderilor USL este evident în sensul contrar a ceea ce înseamnă reforma ireversibilă. Poziţionarea USL este "împreună pentru corupţie".


Ziua de Cluj: Când credeţi că vom realiza acest obiectiv (aderarea la Schengen) şi cum se va îndeplini: într-un val sau în mai multe etape?

Monica Macovei: USL a distrus în câteva luni toate progresele pe care România le înregistrase în 5 ani, de la integrarea în Uniunea Europeană. La începutul verii spuneam că există riscul ca aderarea la Schengen să nu se aprobe în toamna asta, pentru că Ponta, Antonescu, Voiculescu şi USL, prin acţiunea lor de suspendare a statului de drept, au scos România de pe harta Schengen. Aşa s-a şi întâmplat. După cum am spus mai sus, luni s-a decis amânarea nelimitată a intrării României în Schengen. Ponta şi Guvernul lui trebuie să dea socoteală pentru asta, nu să mintă la fiecare vorbă.

 

Vreau ca romanii să se gândească la aceste lucruri, să pună în balanţă binele pe care l-a adus integrarea României în Uniunea Europeană, să nu se lase păcăliţi de cei care prezintă UE şi pe liderii ei ca pe nişte duşmani. Uniunea şi liderii ei ne sunt aliaţi şi prieteni cât timp respectăm regulile democratice şi principiile care o guvernează, adică funcţionăm ca un stat de drept. USL a atacat statul de drept, i-a făcut pe europeni să nu mai aibă încredere în noi şi, de aceea, trebuie sancţionată prin vot. USL ne scoate din Europa şi românii vor pierde multe beneficii, inclusiv libera circulaţie şi locurile de muncă în afara ţării.

 

Comenteaza