Video Raluca Sandu (PSD Cluj) propune extinderea programului After School și o linie locală de consiliere a studenților

Raluca Sandu (PSD Cluj) propune extinderea programului After School și o linie locală de consiliere a studenților
| Foto: Depositphotos.com

Candidatul PSD Cluj la Consiliul Local Cluj-Napoca, Raluca Sandu, consideră că cea mai stringentă problemă în domeniul educației vizează resursa umană, mai exact plecarea profesorilor din țară.

Prin candidatura sa, social democrata și-a asumat două domenii care, în ultimii ani, au pierdut teren în fața altora, favorizate. Este vorba de educație și cultură, esențiale pentru municipiul Cluj-Napoca. Fără cele două domenii, o comunitate nu se poate dezvolta armonios.

Prezentă în emisiunea ZIUA LIVE, Raluca Sandu, lector universitar la Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj, a vorbit despre stadiul sistemului educațional și a făcut o radiografie a problemelor cu care se confruntă acest segment, atât la nivel național, cât și la nivel local.

„La ora actuală (problema cea mai mare – n.red) este resursa umană, am pierdut foarte mulți profesori buni, nu am reușit să-i ținem aici. Foarte mulți din colegii mei au plecat pentru că nu au mai suportat umilințele din sistem, prin urmare, avem tineri, studenți care în loc să rămână profesori preferă să plece. În Cluj-Napoca este foarte greu să își cumpere un apartament sau să plătească chirie. Ar fi nevoie de o reformă în trepte, la care să fie o abordare transpartinică și toată lumea trebuie să gândească o strategie pe termen lung. Țările din jurul nostru au avut o astfel de strategie deja”, a declarat Raluca Sandu.

PSD propune în acest sens, acordarea de burse în cadrul unui program denumit Profesor la tine acasă, care ar putea fi finanțate prin Consiliul Local sau Județean. De asemenea, astfel de burse ar putea fi acordate tinerilor din medii defavorizate care sunt extrem de talentați.

Raluca Sandu consideră că în momentul de față, la nivel local, se impune o strategie care să unească trei poli importanți pentru comunitatea clujeană.

„Nu avem la momentul acesta gândită o strategie care să unească cei trei poli educație, culte și cultură. Trebuie gândite niște linii de finanțare și niște strategii la nivel local care să aducă împreună atât tinerii cât și artiștii și toți actorii implicați în aceste domenii pentru a da șansa tinerilor să devină vizibili la ei acasă”, a completat Raluca Sandu.

Ce își doresc studenții

Comunitatea studenților din Cluj reprezintă un segnment foarte important iar administrația locală ar trebui să îi acorde mai multă atenție, este de părere Raluca Sandu.

„Studenții își doresc comunicare (din partea administrației – n.red), nu au un feed back transparent, inclusiv în ce privește bugetul cultural și programele educaționale, ar dori să știe pașii execuției bugetare într-o manieră digitală transparentă, poate chiar o platformă prin care să intervină, sau ar dori încurajarea bugetării participative, adaptarea limbajului administrativ de lemn la limbajul tineretului.

Mulți studenți mi-au spus că ar avea nevoie de o linie de sprijin și consiliere, și-ar dori ca această linie să fie finanțată de primărie, astfel încât să aibă la orice oră posibilitatea de a suna sau de a intra online pentru consiliere psihologică sau sprijin. Sunt foarte multe tentații în ziua de azi, ei se lovesc constant de tot felul de tentații, droguri, alcool și au nevoie de consiliere. Nu avem o linie destinată tinerilor”, a mai spus social democrata.

O altă problemă a studenților este lipsa locurilor în cămine. Foarte puțini prind un loc de cazare, restul fiind nevoiți să stea în chirie.

În opinia Ralucăi Sandu, în această direcție ar trebui gândite parteneriate publice private: „Cred că primăria ar trebui să vină în sprijinul universităților. Căminele pot fi gândite și în alte formule, să luăm spre exemplu diferite clădiri care la ora actuală se află sub administrația primăriei, ar trebui să fie gândită o conversie a acestora ca spații de locuit”.

Strategii pentru învățământul liceal și gimnazial

Alte două aspecte care țin de elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal se referă la -faptul că educația nu are loc doar între orele 8 și 14, ci continuă și e permanentă. Conceptul de After School este utilizat mai mult în cazul celor mici, dar ar trebui extins, în viziunea social democraților.

„PSD Cluj-Napoca susține programele de After School și am dori să fie finanțate de primărie, astfel încât să dăm ocazia fiecărui copil să participe la ele. Sunt foarte mulți copii care vin din familii cu venituri medii, normale și nu își permit acest program decât două zile pe săptămână. Cred că trebuie gândită o strategie la nivel local astfel încât toți copiii să poată participa”, a mai spus ea.

Educația înseamnă și să știm să avem grijă de sănătatea mintală, nu doar de cea fizică. Astfel pe lângă consilierea necesară în cazul studenților, se impune o astfel de preocupare și în cazul elevilor de liceu sau chiar din clase mai mici.

„Cred că trebuie să mergem cu programe de finanțare mult mai accelerat și mai puternic pe partea de prevenție astfel încât să dublăm sau să triplăm numărul consilierilor școlari din Cluj-Napoca, pentru că la ora actuală nu fac față. Aș gândi un plan, poate chiar un Centru de consiliere școlară subordonat Inspectoratului Școlar Județean care să fie mult mai prezent în viața tinerilor pe partea de prevenție. De asemenea, în ce privește programele de nutriție și sănătate, le-am putea suplimenta poate chiar în cadrul programelor After School, să fie finanțate tot la nivel de primărie, sau cofinanțate. În PNRR există șase direcții pe educație, putem gândi să accesăm acolo niște fonduri care să ne permită toată această nouă organigramă la nivel local”, a completat Raluca Sandu.

Comenteaza