Raport MCV: Acţiunile Guvernului ridică îndoieli privind respectarea şi înţelegerea statului de drept

Raport MCV: Acţiunile Guvernului ridică îndoieli privind respectarea şi înţelegerea statului de drept
Comisia Europeană consideră, în textul Raportului pe MCV dat publicităţii astăzi, că măsurile adoptate recent de Guvernul României ridică "îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea şi înţelegerea statului de drept într-un sistem democratic pluralist".

"Prezentul raport este adoptat într-un moment în care se pun întrebări importante legate de respectarea statului de drept și de independența sistemului judiciar din România (...) Comisia consideră că măsurile adoptate recent de Guvernul României generează preocupări serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic excesiv de polarizat, în care neîncrederea dintre entitățile politice și acuzațiile sunt o practică obișnuită; totuși, acest context politic nu poate explica natura sistematică a mai multor acțiuni", se arată în partea introductivă a raportului.

De asemenea, potrivit textului raportului, contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curții Constituționale, răsturnarea unor proceduri stabilite și eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat exercită controlul asupra activității celorlalte puteri pun sub semnul întrebării angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept și independența controlului jurisdicțional.

"În special, Comisia este extrem de îngrijorată de informațiile privind manipulările și presiunea care afectează instituțiile și membrii sistemului judiciar și care, în cele din urmă, au un impact grav asupra întregii societăți", se evidenţiază în raport.

Totodată, Comisia îşi exprimă îngrijorarea faţă de "recenta presiune exercitată de unii membri ai Guvernului român și de politicieni de rang înalt asupra Curții Constituționale", reţinând că "acestea sunt intervenții inacceptabile pe lângă o instituție judiciară independentă".

De asemenea, în particular, "Comisia este îngrijorată de recenta limitare a competențelor Curții Constituționale în ceea ce privește hotărârile Parlamentului". "Autoritățile române trebuie să reinstituie de urgență aceste competențe în conformitate cu Constituția României. Prin scrisoarea sa din 16 iulie, prim-ministrul României a informat Comisia că această cerință va fi îndeplinită", se evidenţiază în raport.

Comisia ia notă şi că, în ședința sa din 3 iulie, Parlamentul de la Bucureşti "a hotărât încetarea înainte de termen a mandatului Avocatului Poporului". "Autoritățile române trebuie să asigure independența Avocatului Poporului și să numească în funcția de Avocat al Poporului o persoană care să se bucure de sprijinul larg al diferitelor partide și care va avea capacitatea să își exercite efectiv atribuțiile legale în deplină independență", indică raportul MCV.

Potrivit textului, "aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic excesiv de polarizat, în care neîncrederea dintre entitățile politice și acuzațiile sunt o practică obișnuită; totuși, acest context politic nu poate explica natura sistematică a mai multor acțiuni".

"România va redobândi încrederea partenerilor săi din UE numai dacă demonstrează că statul de drept se situează deasupra intereselor de partid, că toate părțile respectă pe deplin controlul jurisdicțional, inclusiv la nivel constituțional și că reformele sunt ireversibile. În acest scop sunt necesare demersuri juridice, dar și un angajament politic pe calea statului de drept, angajament inexistent în deciziile recente", se menţionează în partea de concluzii a raportului.

"În special, autoritățile române trebuie să demonstreze că în România s-a ancorat puternic un proces de reformă durabil și ireversibil și că intervenția externă a MCV nu mai este necesară. Acesta este motivul pentru care acțiunile recente ale Guvernului și Parlamentului dau naștere unor îngrijorări deosebite", se arată în raport.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele

Potrivit textului raportului adoptat miercuri de Comisia Europeană, "date fiind incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în temeiul MCV privind România înainte de sfârșitul anului 2012". "În acest raport, se va analiza dacă au fost rezolvate problemele privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, în legătură cu care Comisia şi-a exprimat îngrijorarea, şi dacă a fost restabilit echilibrul democratic. Comisia va monitoriza îndeaproape progresele, prin intermediul unor misiuni periodice, precum şi al unui dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre", se arată în text.

De asemenea, în textul raportului sunt cuprinse zece recomandări privind respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar.

 

Comenteaza