Raportul de activitate al deputatului Sorin-Dan Moldovan. Relizările din 2023

Raportul de activitate al deputatului Sorin-Dan Moldovan. Relizările din 2023
| Foto: facebook Sorin-Dan Moldovan

Deputatul PNL de Cluj a prezentat bilanțul pentru anul care urmează să se încheie.

Vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, membru al Comisiei permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în domeniul securităţii naţionale și membru al Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Sorin-Dan Moldovan a prezentat realizările anului 2023.

Activitate parlamentară în cifre

  • Luări de cuvânt - 34
  • Propuneri legislative inițiate - 124 (34 promulgate legi)
  • Proiecte de hotărâre inițiate - 2
  • Întrebări și interpelări - 48

Adunarea Parlamentară NATO de la Bruxelles - 22 februarie

"Cu această ocazie am avut plăcerea să mă întâlnesc cu Radoslava Stefanova, șefa secției de apărare integrată aeriană și antirachetă din cadrul Diviziei de investiții în apărare a NATO, care are o experință de 16 ani în relațiile dintre Rusia și Ucraina. Nu în ultimul rând, subiectul principal al discuției a fost reprezentat de marcarea unui an de la începutul invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina.

La acest moment cred că putem trage concluzii care să fie fundamentate pe evenimentele petrecute în această perioadă, iar probabil cel mai important aspect, care reiese după această perioadă, îl reprezintă coeziunea și unitatea la nivelul statelor NATO, un fapt pe care Vladimir Putin nu l-a luat în considerare când a demarat acțiunea ilegală, neprovocată și nejustificată din Ucraina.

Aspectele legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost prezentate de către Tom Goffus, Asistentul Secretarului General pentru Operațiuni NATO și Angus Lapsley, Asistentul Secretarului General pentru Politica de Apărare și Planificare NATO"

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență - 20 martie

"Am avut plăcerea de a participa la evenimentul organizat de către Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență cu tema “Consolidarea rezilienței în fața dezinformării și a amenințărilor de tip hibrid”. Subiectul a fost abordat din perspectiva tehnologiilor spațiale și analizele GEOINT care ne pot ajuta să identificăm sursele și fluxul acțiunilor de dezinformare.

În același timp GEOINT și-a arătat utilitatea când Rusia a pornit agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată în Ucraina. În domeniul securității, timpul reprezintă partea cea mai esențială. Ai nevoie de timp pentru a te pregăti, iar analizele GEOINT au oferit acest timp trupelor din Ucraina.

Utilizarea datelor spațiale și a analizelor GEOINT reprezintă o parte esențială în eforturile noastre de a lupta contra dezinformării și a amenințărilor hibride. Valorificând puterea acestor instrumente, putem înțelege mai bine amenințările cu care ne confruntăm și putem dezvolta strategii mai eficiente pentru a le contracara. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la provocările implicate și să ne asigurăm că acțiunile noastre sunt etice și respectă viața privată și libertățile civile"

Adunarea Parlamentară NATO de la Washington - 11 iunie

"Am participat la o vizită de lucru la Washington alături de colegii din cadrul Adunării Parlamentare NATO. Discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Congresului Statelor Unite, oficiali guvernamentali și experți americani s-au concentrat pe provocările cheie ale alianței NATO, pe cele din industrie și tehnologie și pe problemele comerciale.

Situațiile cotidiene au cu totul și cu totul altă dimensiune după o vizită la sediul NASA, iar importanța pe care SUA o acordă cercetării am avut ocazia să o văd vizitând Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins și Laboratorul de cercetare al armatei SUA.

Nu este de mirare că Statele Unite reprezintă în prezent vârful de lance în ceea ce privește avansul tehnologic. Am profitat de această ocazie pentru a avea întâlniri separate cu reprezentanți din Departamentul de Stat și Congresul SUA unde am discutat subiecte ce sunt foarte importante pentru țara noastră, precum strategia pentru Marea Neagră. A fost o săptămână plină, dar foarte productivă"

Divizia Multinațională Sud-Est NATO - 19 octombrie

"Nu mulți știu că în București avem un punct de comandă NATO care în eventualitatea activării articolului 5 (privind apărarea colectivă) este pregătit să preia comanda și să controleze o operațiune în regiunea de sud-est, pe baza planificării prealabile a NATO, asel cum este autorizată de Consiliul Nord Atlantic și condusă de Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Acest sediu este cunoscut sub denumirea Divizia Multinațională Sud-Est (Headquarters Multinational Division South East: HQ MNDSE). În contextul exercițiului STEADFAST JUPITER 23 desfășurat la sediul MND SE am avut ocazia de a discuta personal cu general locotenent Sir Nick Borton, comandantul Comandamentului Corpului Aliat de Reacție Rapidă (HQ ARRC) dislocat la Bucuresti și am putut vedea modul în care este exersată apărarea colectivă pentru România și ceilalți aliați.

De la invazia Rusiei asupra Ucrainei, o invazie nejustificată și neprovocată, NATO și-a crescut prezența în Flancul Estic și o capacitate de răspuns mult mai rapid decât o avea Alianța înainte de februarie 2022"

Program Harvard - Senior Executives in National and International Security - 10 decembrie

"Am finalizat programul de educație executivă intitulat Senior Executives in National and International Security, organizat de către Harvard Kennedy School. Un program de nivel înalt, renumit pentru curriculumul său riguros, care se adresează exclusiv persoanelor care se află în serviciul public în domeniul apărării și securității naționale (profesioniști seniori din întreaga lume - oficiali militari de rang înalt, diplomați, familii regale, politicieni, etc.) și doresc să aprofundeze cunoștințele avute în domeniul securității internaționale.

Am avut ocazia să văd perspective diferite asupra subiectelor deja cunoscute, dar abordate într-o manieră diferită de corpul profesoral de elită de la Harvard. Cursurile au cuprins subiecte precum: problemele de securitate din Europa de la începutul războiului dintre Federația Rusă și Ucraina, competiția tehnologică și economică dintre China și SUA, situația din Orientul Mijlociu, dar și subiecte ce țin de tehnologiile emergente, inteligența artificială și armele letale autonome ale viitorului.

Sunt recunoscător pentru faptul că am avut posibilitatea de a participa la un asemenea program, organizat de prestigioasa Universitate Harvard, fiind ferm convins că noile perspective mă vor ajuta în desfășurarea activității"

Întreaga activitate a deputatului PNL Sorin-Dan Moldovan din 2023 poate fi consultată AICI

Comenteaza