Rareș Bogdan, revoltat de noile amenzi din spitale: "E singura politică sanitară de care e în stare doamna Pintea"

Rareș Bogdan, revoltat de noile amenzi din spitale: "E singura politică sanitară de care e în stare doamna Pintea"

Liberalul Rareș Bogdan explică de ce crede că măsura luată de ministrul Sorina Pintea, de a dubla amenzile de la Urgență, este una “luată pe ghenunchi”.

“Doamna Pintea, sunteți cel mai incompetent ministru al Sănătății din ultimii 30 de ani!
Să dezbatem puțin, căci avem din nou o măsură luată pe genunchi, al cărei scop este exclusiv imaginea. Este un nou populism de cea mai joasă speță, singura politică sanitară de care e în stare doamna Pintea. Avem așa: spitalele, care, din vina Guvernului, nu au personal suficient, vor fi amendate cu 30.000 de lei dacă lasă pacienții din Urgență să aștepte peste un timp stabilit în funcție de cazuistică. 30.000 de lei reprezintă jumătate din bugetul lunar pentru medicamente UPU, sau bugetul de reactivi al unui spital mediu. Le veți amenda și nu vor mai avea bani de materiale sanitare, la asta v-ați gândit? Nu, nu v-ați gândit! Cu ce?
Ce să facă spitalele, care stau cu 9, 10 posturi de medici neocupate la Urgență, în ciuda sporului de 55% de la UPU? Să preia un medic la triaj 5 pacienți deodată, și după 5 zile din astea să cadă mort? În loc să tratați punctual cazurile de nesimțire, că sunt și din astea, îi băgați în aceeași oală pe toți? PSD s-a lăudat cu cel mai mare buget al Sănătății ever, dar nu aveți niciun dram de decență pentru a rezolva problemele sistemului! Măcar să începeți, căci ce s-a distrus în 30 de ani nu poate fi remediat în câteva luni. Sunt conștient de asta. Credeți că dacă vă luați pe umeri halat alb și folosiți termeni pe care nu-i înțelegeți (vă dați medic?) sunteți mai credibilă, probabil. Doamna Pintea, am discutat cu manageri de spitale (pe 80% dintre ei îi considerați incompetenți) care au albit în câteva luni, căci în loc să rezolvați problemele, le încurcați și mai tare. Sistemul nu mai face față nu atât din cauza subfinanțării cât mai ales din cauza incompetenței guvernamentale. Dacă doriți să faceți ceva, începeți și faceți și anunțați după ce rezolvați, nu vă mai lăudați toată ziua cu prostii! Pe bune, chiar nu aveți niciun consilier care să vă spună asta?”, a scris Rareș Bogdan, pe Facebook.

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărâre care prevede dublarea sancţiunilor aplicate personalului sanitar și unităţilor sanitare cu paturi pentru nerespectarea regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în acest domeniu, acestea ajungând până la 3.000 de lei (persoane fizice) şi 30.000 de lei (persoane juridice).

Astfel, personalul medical care lasă pacienții care se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei.

Există 5 coduri de urgență, iar timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea patologiei:

Cod roşu: Resuscitare - 0 minute. 

Cod galben: Critic - 15 minute.

Cod verde: Urgent - 60 de minute.

Cod albastru: Non-urgent - 120 de minute.

Comenteaza