Răspunsuri fierbinţi. Cine va fi premierul lui Ponta. Cui foloseşte electoral "mascarada Turcescu"

Răspunsuri fierbinţi. Cine va fi premierul lui Ponta. Cui foloseşte electoral
Analistul politic clujean Adrian Ivan răspunde la aceste două întrebări, care au frământat opinia publică şi mass media în ultimele zile.

 Sunt înscrişi până acum la BEC în cursa prezidenţială Victor Ponta (Alianţa PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin Democrată formaţă din PNL şi PDL), Kelemen Hunor (UDMR), Elena Udrea (PMP şi PNŢCD), Calin Popescu-Tariceanu (independent , susţinut de PLR), Dan Diaconescu (PP-DD) , Monica Macovei (independent) şi Teodor Meleşcanu, până luni director al SIE, iar acum candidat independent susţinut de Partidul Dreptăţii Sociale.

Toate sondajele din ultima perioadă îi dau ca favoriţi cerţi pentru turul doi pe Victor Ponta şi Klaus Iohannis, cu mici diferenţe privind scorurile pe care cei doi le-ar obţine. Analiştii cred că unii dintre ceilalţi candidaţi fac diverse jocuri de putere şi de imagine, încearcă să rupă cât mai multe voturi de la cei doi favoriţi, pe care să le tranzacţioneze cât mai eficient în turul doi.

Deşi despre candidatura lui Teodor Meleşcanu s-a vorbit de mai multă vreme, fostul director SIE a aşteptat până în penultima zi să-şi depună candidatura, şi este susţinut de un partid minuscul, după ce a fost în trecut lider important al PDSR, ApR şi PNL. L-am întrebat pe analistul politic Adrian Ivan ce îl mână în această bătălie pe Teodor Meleşcanu. „M-a surprins maniera în care şi-a depus candidatura. El nu are un electorat numeros, este perceput ca un lider de mijloc cu simpatizanţi şi la stânga şi la dreapta. Cred că această candidatură a sa vine ca o contrapondere a candidaturii lui Tăriceanu, cu tentă de a rupe din electoratul de stânga", susţine analistul politic Adrian Ivan.


Candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu, pus şef de PSD la Senat, este văzută de analişti ca parte dintr-o manevră a stângii, care vrea să diminueze voturile lui Iohannis, pe modelul anului 2000 când Mugur Isărescu şi Teodor Stolojan şi-au împărţit voturile iar în turul doi a ajuns Vadim Tudor. „Lui Tăriceanu i s-a promis că dacă ajunge Ponta preşedinte, el va fi pus prim ministru. Stânga speră ca plecările de oameni din PNL către PLR să crească dacă Ponta câştigă şi să se refacă USL-ul", afirmă analistul politic clujean.


Candidatura Elenei Udrea, cu susţinerea pe faţă a lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc, pare să fie , în opinia lui Adrian Ivan, parte dintr-un înţelegere secretă Ponta-Băsescu, care ar urma să-i asigure lui Traian Băsescu liniştea după terminarea mandatului. „Dacă Udrea a intrat în cursă ca să ia voturi din electoratul lui Iohannis, atunci în turul doi ea va fi neutră, va încerca să-şi ţină electoratul acasă, ca să câştige Victor Ponta. Dar cred că cea mai mare parte a voturilor PMP din turul întâi se vor duce în turul doi spre dreapta", declară Adrian Ivan.


Ziua de Cluj l-a întrebat pe analistul politic Adrian Ivan dacă şi când va spune preşedintele Traian Băsescu cine este candidatul care a fost sau este ofiţer acoperit. „Mascarada făcută de Robert Turcescu ascunde un scenariu pus la punct de Traian Băsescu. Scenariul va fi dus la capăt în perioada următoare", a afirmat analistul Adrian Ivan.

Candidatura UDMR a devenit deja o tradiţie şi nu mai miră pe nimeni. Aici însă stânga nu poate să-şi facă mari speranţe pentru voturile maghiarilor în turul doi. Chiar dacă UDMR-ul este la guvernare alături de PSD, electoratul maghiar votează preponderent în finală cu cel care reprezintă forţele de dreapta.


Nici dorinţa europarlamentarului Monica Macovei, care s-a scârbit şi ea brusc de „clasa politică"şi care vrea să ajungă preşedinte în ciuda partidelor, nu este creditată ca sinceră. Ea a fost acuzată de foştii colegi din PDL că face jocurile lui Victor Ponta prin această candidatură, în acelaşi deja uzat scenariu de diminuare a voturilor pentru Iohannis.

În rest, îl vom vedea printre candidaţi pe fostul adversar al lui Victor Ponta, acum aliat al său la guvernare, Dan Diaconescu, dar a cărui aură de salvator al „poporului" din mâna „ciocoilor" pare să fi apus serios.


Şi-a mai depus candidatura şi Constantin Rotaru, din partea Partidului Alternativa Socialistă şi Wiliam Brânză , din partea PER. Dintre cei care şi-au anunţat intenţia de a candida mai erau aşteptaţi la Biroul Electoral Central Gheorghe Funar, care urmează să se înscrie la ora 21,00, senatorul Ioan Ghişe şi Corneliu Vadim Tudor.


Marţi 23 septembrie la ora 24, a fost termenul limită până la care mai puteau fi depuse candidaturile pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie.


Campania electorală pentru primul tur al cursei prezidenţiale va începe pe 3 octombrie şi se va încheia pe 1 noiembrie, ora 7.00. Primul tur de scrutin va avea loc pe 2 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 16 noiembrie.

 

Comenteaza