Reacții de la Cluj, după apelul lui Nicolae Ciucă adresat partidelor de dreapta / „Nu poți să stai în pat cu PSD și să faci ochi dulci partidelor de dreapta”
- Scris de Anca Colibasanu
- 02 Aug 2024, 15:24
- Politica
- Ascultă știrea
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, „a sunat adunarea” partidelor de dreapta. Liberalul a precizat, joi, că a deschis discuţiile cu acestea pentru a-l susţine la alegerile prezidenţiale din iarna acestui an.
Întrebat de jurnalişti dacă va sta la masă cu Elena Lasconi, Ludovic Orban şi alţi lideri de drepta, Nicolae Ciucă a spus că a deschis acest dialog.
„Am deschis dialogul punerii laolaltă a forţelor de dreapta. PNL e cea mai puternică forţă de dreapta din România. (...) Am discutat permanent în această perioadă, vom continua, e o perioadă de vacanţă, fiecare dintre partenerii noştri sunt plecaţi sau fiecare cu problemele lor, în momentul în care o să găsim o aliniere a timpului o să (... discutăm - n.r.). Putem discuta despre un proiect politic care să vizeze o linie de abordare comună a alegerilor prezidenţiale, parlamentare”, a spus Ciucă.
Declarația sa nu a trecut neobservată, reușind să stârnească o serie de reacții în rândul opoziției.
Unii reprezentanți ai partidelor la care liderul PNL face referire au precizat pentru ZIUA de CLUJ că alianțele sau unirea forțelor politice trebuie să se realizeze în jurul unor proiecte, și nu în jurul unor persoane.
Forța Dreptei: „O declarație de vacanță”
Liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros, nu prea ia în serios „apelul” lui Ciucă, considerându-l mai degrabă o declarație de vacanță.
„Cred că declarația domnului Ciucă, este mai degrabă una de vacanță, cu un ușor iz de amenințare la adresa PSD. Alegerile nu trebuie să fie despre cine va fi președinte, despre cum se salvează liderii de partid sau cine mai prinde un loc pe liste.
Discuția despre formarea unei coaliții de dreapta trebuie să înceapă așezat, responsabil, în jurul unui program de guvernare cu adevărat de dreapta care să scoată România din dezastrul economic în care au adus-o guvernele socialiste în ultimii trei ani.
Apoi, este nevoie de un program prezidențial și identificarea unui lider care să câștige alegerile. Toate acestea pe baza unor studii sociologice serioase. Și mai este ceva, esențial.
Pentru noi, cei din Forța Dreptei, care am plecat din PNL când conducerea acestuia a decis să facă guvern cu PSD, condiția minimală de la care putem începe o discuție pentru formarea unei coaliții de dreapta este ca PNL să se desprindă de PSD.
Nu poți să stai în pat cu PSD, de peste trei ani și să faci ochi dulci partidelor de dreapta. Este o chestiune cel puțin neserioasă.
Din păcate, deși în PNL mai sunt mulți liberali, cei care sunt la decizie azi nu au nici o legătură cu tradițiile acestui partid. Sau au o agendă personală”, a spus Adrian Oros.
USR vrea fapte, nu vorbe
Președintele USR Cluj, deputatul Oana Murariu, crede că este oportun ca partidele de dreapta să se întâlnească, să asculte și să existe discuții, însă esențiale sunt acțiunile.
„Am văzut declarațiile domnului Ciucă, dar aștept să văd și acțiunile sale concrete. Din punctul meu de vedere, orice dialog ar trebui să pornească nu atât de la persoane și candidaturi, cum pare că se contruiește cel puțin dezbaterea publică, ci de la proiecte și măsuri.
România are nevoie de reforme curajoase ale statului român, în diferite domenii, de la impozitarea muncii la pensiile speciale, și o guvernare viitoare din care ar face parte USR ar trebui să își asume extrem de clar aceste reforme, cu pași concreți și termene ferme astfel încât să nu mai cădem în capcana anului 2020 când multe măsuri au fost agreate și ulterior extrem de puține s-au și întâmplat în realitate”, a subliniat Oana Murariu.
REPER: "E nevoie de cât mai puțină aroganță”
Și copreședintele REPER la nivel național, Ramona Strugariu, consideră că este firesc un asemenea dialog, fiecare candidat la alegerile prezidențiale căutând susținere în această perioadă.
"Dar discuțiile esențiale nu sunt despre susținerea unei candidaturi, ci despre cum va fi guvernată România în următorii mulți ani: retrograd, lipsit de curaj, chinuit sau lucid, ambițios, şi în primul rând responsabil. Este nevoie de foarte multă înțelepciune politică şi de cât mai puțină aroganță, din partea tuturor, în acest dialog pe care îl anunță Nicolae Ciucă, dacă se va materializa. Iar miza lui nu trebuie să fie o trambulină mică pentru turul doi, pentru că este o premisă greşită, din punctul meu de vedere.
Miza lui trebuie să fie bazinul olimpic - unde se aşează România după aceste alegeri: în brațele iscusite, cu degete lungi ale PSD, în mlaştina cu escrocherii iluzorii, de 35 000 de euro bucata, ale lui Simion sau într-o direcție pe care România o merită şi care o poate salva. Eu despre asta asta aş dialoga”, a precizat Ramona Strugariu.
Alternativa Dreaptă: Care sunt, de fapt, partidele cu adevărat "de dreapta"?
Președintele Alternativa Dreaptă la nivel național, Adela Mîrza, atrage atenția că poate, mai întâi, ar trebui văzut care sunt partidele cu adevărat de dreapta din România în acest monent.
„În privința apelului domnului Ciucă, eu cred că există mai multe necunoscute. Mai întâi, poate ar trebui să definim cine e de dreapta în România. Toată lumea mai nou e de dreapta, USR, AUR, PNL e de dreapta, deși au bătut palma cu socialiștii, trădând dreapta, până la urmă.
Alternativa Dreaptă este de dreapta, autentic sută la sută conservator. Mai sunt și alte partide conservatoare în România. Eu consider că de aici trebuie plecat, iar noi, conservatorii am început discuțiile și vrem să ne unim într-o forță mai mare conservatoare.
Nu poți gândi de dreapta în România fără conservatori, care sunt majoritari în momentul de față, adevărați de dreapta. Prin urmare, noi, partidele de dreapta purtăm discuții și suntem într-un stadiu avansat de a ne uni.
Dacă domnul Ciucă dorește să unească dreapta românească în jurul liberalilor, nu o poate face fără a lua în calcul conservatorii. Iar noi, conservatorii, avem mari semne de întrebare la cât de dreapta este PNL în momentul de față. PNL s-a asociat cu PSD, au mărit taxele, au mărit impozitele, au creat tot felul de restricții în pandemie, deci nu știu cât mai este PNL de dreapta...poate domnul Ciucă s-a gândit să-l salveze și să îl reinventeze, să redevină ce a fost, partidul Brătienilor”, a spus Adela Mîrza.
În opinia sa, mai este o întrebare care necesită răspuns, înainte de a stabili alianțe de vreun fel:
„Domnul Ciucă are tot felul de schimburi de replici cu USR, reprezentat de doamna Lasconi, și aș întreba - este considerat USR de dreapta? O fi, poate, economic, pe ici, pe colo, de dreapta, dar USR e orice, dar nu partid de dreapta! Hai să spunem că are și puncte de vedere de dreapta, în aspecte ce țin de economie. Pe urmă, nu știu la ce s-a mai gândit domnul Ciucă, probabil la Partidul Forța Dreptei, la PMP.
Da, PMP a fost odată un partid de dreapta. Sunt forțe cu care ai putea sta să discuții, dar repet, dreapta românească nu se poate face niciodată fără a ține cont de o forță mare și anume conservatorii. Conservatorii în România sunt reprezentați de partide precum Alternativa Dreaptă, Partidul Național Conservator Român, condus de domnul Terheș. Noi suntem afiliați conservatorilor europeni, partid care nu și-a trădat menirea de a fi un partid de dreapta creștin conservator.
Prin urmare, dacă domnul Ciucă vrea să stea de vorbă cu toate forțele de dreapta nu poate ignora nici Alternativa Dreaptă, nici conservatorii din România și vom sta la masă pentru a stabili ce înseamnă dreapta în România, și cum putem lucra împreună.
România are nevoie de o forță conservatoare care sa apere suveranitatea și interesele României, de aceea suntem în tratative de fuziune cu Partidul Național Conservator Român, alături de care vor mai veni și alte partide. Conservatorii deja se unesc. Așteptăm să vedem ce fac și creștin democrații și liberalii”.