Retragerea PLDM din acordul AIE, un pas riscant pentru cariera politică a lui Vlad Filat - analişti

Retragerea PLDM din acordul AIE, un pas riscant pentru cariera politică a lui Vlad Filat - analişti
Decizia premierului moldovean Vlad Filat de a retrage PLDM din acordul Alianţei pentru Integrare Europeană este un pas riscant pentru cariera lui politică, însă benefic pentru sănătatea societăţii, consideră analiştii, citaţi de PRO TV Chişinău.

"Decizia lui Filat este una cântărită politic. Pentru mine a fost o decizie neaşteptată. Nu mi-am imaginat că domnul Filat o să pună problema franc, de a ieşi din acest acord. Motivaţia premierului este una destul de serioasă. El s-a referit la atacurile asupra Guvernului venite din partea unor componente ale AIE. Acest pas este foarte riscant pentru cariera lui politică, dar foarte benefic pentru sănătatea socială", a declarat analistul politic Viorel Cibotaru.

El consideră că este prematur să se vorbească despre alegeri anticipate. "Aceasta este o temă preferată pentru PCRM (Partidul Comuniştilor din R.Moldova). PLDM este cel mai puţin interesat să provoace alegeri anticipate, deoarece miza lor este semnarea acordului de asociere", a continuat Cibotaru.

Aceleaşi idei sunt susţinute şi de Oazu Nanţoi. "Dacă vorbim despre ziua de astăzi este cazul să ne aducem aminte de rezultatul alegerilor din aprilie 2009. Atunci, partidele care s-au declarat anticomuniste au acumulat 41 de mandate, ceea ce a fost suficient să provoace alegeri anticipate, însă nu să le asigure tot actul guvernării", a subliniat Nanţoi.

"Situaţia s-a schimbat atunci când Marian Lupu (preşedintele Parlamentului, n.red.) a plecat din PCRM şi nu numai el. Aceasta a permis schimbarea balanţei în spectrul politic şi formarea AIE1, AIE2. AIE2 s-a caracterizat prin apariţia domnului Plahotniuc, care este şi el la rândul său o creatură a guvernării comuniste", a declarat Nanţoi.

Analistul politic crede că acest împrumut din perioada comunistă a însemnat şi împrumutarea unor seturi de interese şi vicii. "Totodată, după ce AIE a activat un timp au apărut şi nişte conflicte vizibile între scopurile anunţate şi acest set de interese meschine. Cazul tragic de la Făleşti a constituit un detonator care a scos la iveală nivelul de degradare a mecanismului statal din Republica Moldova", consideră Nanţoi.

El susţine, de asemenea, că Filat a procedat foarte logic. "El nu a anunţat că pleacă din AIE, alta este că PLDM iese din acord. El vrea păstrarea AIE, însă cu schimbarea acordului. Premierul formulează franc întrebarea în ceea ce priveşte reconfirmarea votului pentru Guvern. Acesta este un test de sinceritate pentru celelalte partide", a explicat analistul politic.

Referitor la alegerile anticipate, Nanţoi a afirmat că în opinia lui acesta este "preţul obiectiv care trebui plătit pentru Alianţă". Probabilitatea alegerilor anticipate este de 49 la sută, iar probabilitatea ca Alianţa să supravieţuiască este de 51 la sută", a conchis Oazu Nanţoi.

 

Comenteaza