România inovează în politică: UDMR e şi în opoziţie şi la putere
- Scris de Valentin Malaescu
- 07 Ian 2013, 21:38
- Politica
- Ascultă știrea
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor tună şi fulgeră şi lansează ameninţări, deranjat că formaţiunea sa a fost lăsată în opoziţie, în ciuda unui acord preelectoral semnat cu liderii USL. Uniunea este, însă, în acelaşi timp, şi la guvernare, atâta timp cât trei persoane cu legitimaţii de membri UDMR ocupă funcţii importante în eşalonul doi guvernamental.
Mai întâi a fost secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Kiraly Andras, confirmat pe funcţie (eminamente politică) şi în cabinetul Ponta II. A doua funcţie cheie oferită Uniunii a fost cea de preşedinte interimar al Institutului Naţional de Statistică. Surprinzător, după demiterea preşedintelui institutului, dintre cei trei vicepreşedinţi, premierul Victor Ponta a ales tocmai reprezentantul UDMR, Gered Beatrix, pentru a asigura interimatul la conducerea instituţiei. În fine, zilele trecute, Ponta a angajat pe un post de consilier al premierului pe fostul senator UDMR Gyorgy Frunda. De asemenea, şeful guvernului nu a ezitat să-şi exprime public regretul că a fost obligat, la presiunea partenerilor de coaliţie, să încalce protocolul menţionat mai sus şi a promis, în repetate rânduri, că va căuta soluţii de colaborare cu UDMR. Toate aceste evenimente au lăsat impresia că premierul ar încerca să-şi răscumpere greşeala faţă de formaţiunea maghiară, introducând-o la guvernare, fie şi în eşalonul doi, pe uşa din dos.
Coleg de partid cu premierul, preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan, respinge, însă, existenţa unui astfel de scenariu. „În acest moment, la guvernare este USL şi, punctual, sunt câteva excepţii, cetăţeni de etnie maghiară, pe câteva funcţii. În fond şi maghiarii sunt cetăţeni români şi au fost puşi în acele funcţii pe baza aptitudinilor şi calităţilor personale. Nu e vorba şi nici nu se pune în discuţie cooptarea UDMR la guvernare", a declarat Lăpuşan.
Nici pentru şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, prezenţa celor trei UDMR-işti în interiorul puterii executive nu echivalează cu o intrare, fie şi mascată, a Uniunii la guvenare. „N-are nici o legătură UDMR-ul cu ocuparea celor trei funcţii de către reprezentanţi ai etniei maghiare. Sunt trei poziţii importante acordate, spun eu, firesc minorităţii maghiare, cea mai importantă minoritate etnică din România. Şi domnul Eckstein a fost consilier al preşedintelui, mi se pare normal ca minoritatea maghiară să aibă consilieri şi la guvern şi la premier. Şi romii au reprezentanţi în structurile inferioare ale guvernului, dar asta nu înseamnă că Partida Romilor a intra la guvernare. Astea sunt chestiuni normale într-o democraţie, nici vorbă să intre UDMR la guvernare", a comentat Nicoară.
La rândul său, liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, susţine că formaţiunea sa e în opoziţie. „UDMR este în opoziţie, aici vorbim de trei cazuri speciale, care nu înseamnă că UDMR a intrat în guvern. În privinţa domnului Frunda, el a fost sunat personal de Ponta şi a fost o înţelegere de natură personală între cei doi, nu l-a propus UDMR pentru acea funcţie. În privinţa doamnei Gered, ea e acolo, dacă ştiu eu bine, din 2006. Oricum, era vicepreşedintele cu cea mai mare vechime în instituţie, deci era firesc să preia interimatul la conducere. Cât îl priveşte pe domnul Kiraly, şi dânsul e de mult în minister, e firesc să avem un secretar de stat care să răspundă de învăţământul în limba minorităţilor. Întotdeauna am avut acea funcţie, chiar şi când nu eram la guvernare", a explicat Mate. Totuşi, el nu exclude total posibilitatea ca Uniunea să se întoarcă la putere înainte de încheierea actualei legislaturi. „În politică nu spui niciodată «imposibil»", a afirmat Mate.