România susține un proces rapid de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Ministrul Aurescu: “Va consolida Alianţa”

România susține un proces rapid de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Ministrul Aurescu: “Va consolida Alianţa”
| Foto: digi24.ro

Țara noastră este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei a declarat, duminică, la Berlin, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

"În aceste zile, la Berlin, avem o întâlnire foarte importantă, care este prima întâlnire informală a miniştrilor de Afaceri Externe din statele NATO, întâlnire care va stabili ritmul şi va oferi, de asemenea, elementele de substanţă pentru pregătirea Summitului de la Madrid din iunie. Şi, după cum ştiţi foarte bine, seara trecută am discutat despre perspectivele de aderare ale Finlandei şi Suediei, împreună cu colegii din aceste state.

Am exprimat poziţia fermă a României în favoarea unui proces rapid de aderare a acestor două ţări, pentru că, pe de o parte, România este un suporter ferm al politicii 'Uşilor Deschise', care aduce multe beneficii pentru Alianţă, în ansamblul său, iar noi ştim foarte bine, din propria noastră experienţă de aderare, cât de importantă a fost pentru reforma din România.

În acelaşi timp, aderarea acestor două state, în viziunea noastră, va consolida Alianţa în întregul său şi noi credem că, dacă Suedia şi Finlanda devin membri ai Alianţei, postura de descurajare va fi mai eficientă şi apărarea mai consolidată. Astfel, în ansamblu, NATO va deveni mai puternică", a afirmat Aurescu.

El a precizat că s-au discutat "o serie de probleme" ridicate de unul dintre aliaţi în privinţa acestor două ţări, menţionând că speră ca această situaţie să se rezolve prin dialog direct între cele trei ţări.

Comenteaza