S-a trezit PSD Cluj. După metrou, vrea şi centură metropolitană
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Mai 2018, 10:13
- Politica
- Ascultă știrea
Doi ani la rând, Guvernul a refuzat să bugeteze demersurile pentru realizarea centurii metropolitane. PSD îi trimite acum o scrisoare deschisă ministrului Transporturilor.
În ianuarie 2017, primarul Emil Boc le-a cerut public parlamentarilor clujeni să susţină necesitatea realizării drumului Gilău – Apahida, aşa numita centură metropolitană a Clujului. Nu s-a întâmplat însă nimic.
Deşi era eligibilă pentru absorbţia de fonduri europene, fiind inclusă în Master Planul General de Transport, ocolitoarea sudică a municipiului nu a fost inclusă în bugetul naţional. Peste 150 de milioane de euro stau degeaba la Bruxelles, pentru că pur şi simplu România nu vrea să îi aducă în ţară.
Între timp, apelul de acum un an şi trei luni al lui Boc se pare că a ajuns şi la parlamentarii PSD de Cluj. Aceştia semnează împreună o scrisoare deschisă adresată colegului lor de partid, Lucian Şova, ministrul Transporturilor, în care îi cer să îşi asume realizarea şoselei şi se întreabă dacă nu cumva vom pierde banii pentru aceşti proiect.
Iată conţinutul scrisorii:
„Stimate domnule ministru Lucian Şova
Centura metropolitană este un obiectiv deosebit de important pentru zona metropolitană Cluj, realizarea acesteia descongestionând parțial traficul din Cluj-Napoca și localitățile limitrofe. Centura va avea o lungime de 38 km şi va beneficia de o finanțare de 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană.
În decembrie 2017, localităţile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida au semnat protocolul de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire a centurii metropolitane, primă etapă care se va întinde pe durata a doi ani, 2018-2019.
Pe lângă studiile de fezabilitate (Consiliul Local Cluj-Napoca bugetând cu 9,4 milioane de lei, din totalul estimat de 12 milioane, demersurile pentru începerea construirii centurii metropolitane), planul urbanistic zonal şi detalii tehnice de execuţie, în această perioadă trebuie emise diferite avize de specialitate, inclusiv aprobarea în Consiliul Judeţean Cluj a planului urbanistic zonal, dar şi un contact permanent atât cu Direcţia Regională a companiei de profil de la Bucureşti, cât şi cu CNAIR pentru avizarea fazelor intermediare ale documentaţiilor tehnice.
Stimate domnule ministru,
Alături de colegii mei, deputaţii Cristina Burciu, Cornel Itu şi Vasile Ilea, consider că această centură este extrem de importantă pentru infrastructura zonei metropolitane şi are susţinerea noastră categorică. Având în vedere efortul financiar susținut de comunitatea clujeană, în vederea elaborării studiului de fezabilitate, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:
1. Există o strategie a ministerului pentru a sprijini acest proiect, având în vedere că în actualul Master Planul de Transport al României, centura metropolitană Cluj-Napoca avea termen de implementare perioada 2016-2017?
2. Concret, ce veți face pentru a susține și demera a doua etapă, 2020-2023, reprezentată efectiv de implementarea proiectului şi de realizare a centurii.
3. Există riscul să pierdem cele 150 milioane de euro alocate deja de Uniunea Europeană, termenul limită pentru folosirea acestor fonduri fiind anul 2020?”.
În umă cu două săptămâni, PSD Cluj a anunţat şi demararea unor dezbateri pentru realizarea metroului în zona metropolitană.