Sămânţă de scandal în USL Cluj

Sămânţă de scandal în USL Cluj
Un schimb de colegii între PNL şi PSD a iscat, mai întâi, un conflict intern în organizaţia liberală, iar acum, un diferend între cele două partide politice.

O rocadă a colegiilor de deputat 1 şi 3 din Cluj-Napoca, gândită, iniţial, ca soluţie de evitare a „paraşutării" lui Mircia Giurgiu drept candidat al USL la Cluj, a dus la o veritabilă bătaie între PNL şi PSD pentru cel mai bun colegiu din municipiu. Soluţia se pare că va fi găsită prin arbitrajul conducerii centrale a USL.

Totul a început cu impunerea, direct de la Bucureşti, a susţinerii candidaturii lui Mircia Giurgiu în colegiul 1 Mănăştur-Grigorescu, pentru Camera Deputaţilor. Aşa cum Giurgiu însuşi a recunoscut, negocierile le-a purtat cu conducerea naţională a PSD, fără să discute cu organizaţia clujeană. „Paraşutarea" lui Giurgiu i-a deranjat nu numai pe social-democraţii clujeni, care au protestat vehement la Bucureşti. Cel mai afectat de această posibilă candidatură sub „umbrela" USL a fost preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, căruia toate studiile sociologice i-au demonstrat că a pierdut funcţia de primar al Clujului în faţa lui Emil Boc şi datorită încăpăţânării lui Giurgiu de a nu se retrage dintr-o competiţie în care oricum nu avea nici o şansă. În egală măsură, social-democraţii clujeni erau nemulţumiţi că, pe lângă apariţia lui Giurgiu, au primit doar şase colegii de deputat, faţă de opt ale liberalilor şi au mai pierdut şi colegiul 3, cel mai favorabil USL-ului din municipiu, colegiu în care, la alegerile parlamentare din 2008, candidatul PSD Mircea Jorj a obţinut cu două procente mai mult decât candidatul PNL Ioan Petran.

Acestea fiind datele problemei, Nicoară, împreună cu liderii locali ai PSD au gândit o soluţie prin care scăpau şi USL-ul de candidatura lui Giurgiu şi Jorj îşi primea colegiul înapoi. Numai că, potrivit surselor din interiorul PNL, acest troc a provocat o veritabilă revoltă a liberalilor împotriva liderului lor. „Dacă era primar împărţea colegiile cum voia el, dar nu e primar, aşa că nu decide Nicoară de capul lui că noi renunţăm la cel mai sigur colegiu din municipiu şi rămânem fără deputat de Cluj-Napoca. Dacă are o problemă cu Giurgiu, să şi-o rezolve cum ştie, dar nu sacrificând partidul", au spus sursele. Nefiind la prima contestare în interiorul propriei organizaţii, Nicoară pare să fi dat înapoi, numai că, între timp, social-democraţii nu mai renunţă la revendicarea colegiului 3.

„Noi considerăm că acest colegiu 3 ni se cuvine, în primul rând pentru că nouă ne-au fost repartizate doar şase colegii de deputat faţă de opt, câte au primit liberalii. În al doilea rând, acel colegiu a fost un fief al nostru. La alegerile parlamentare din 2008, eu am obţinut un scor mai bun decât candidatul PNL, domnul Petran, şi, în general, la majoritatea alegerilor, noi am avut acolo rezultate foarte bune, aşa că este şi normal să ne revendicăm acea poziţie", a declarat preşedintele PSD Cluj-Napoca Mircea Jorj, candidatul de acum patru ani şi cel care şi-ar dori o nou candidatură în acelaşi colegiu şi în 9 decembrie.

Numai că favoritul nominalizării PNL, Ioan Petran, nu e dispus să renunţe şi invocă o cutumă, care, spune Petran, ar funcţiona în toate alianţele politice. „În toate alianţele: şi în Alianţa DA şi în Convenţia Democrată, în care am fost noi, dacă un partid avea prima poziţie pe listă, respectiv, în situaţia de acum, cel mai bun colegiu, celălalt partid avea poziţiile doi şi trei, adică acum colegiile doi şi trei cele mai bune. De exemplu, în 2004, când eram în Alianţa DA, dacă PD-ul a avut prima poziţie pe listă la deputaţi, prin Daniel Buda, noi am avut poziţiile doi şi trei, prin Horea Uioreanu şi Mircea Puşcă, după aceea locurile s-au ocupat alternativ. Acum, PSD-ul are cel mai bun colegiu din judeţ, numărul 6, Dej, unde va candida din nou Cornel Itu. Al doilea cel mai bun colegiu pentru USL e colegiul 5 Gherla, în care a fost deputat Uioreanu, şi care ne-a revenit nouă, iar al treilea cel mai bun colegiu, e colegiul 3, care e tot la noi, e foarte simplu", a explicat Petran.

Participant atât la negocierile de la Murighiol, cât şi la cele care se poartă, în continuare, la Bucureşti, Nicoară admite că ar putea interveni arbitrajul conducerii centrale. „Noi apreciem că şi colegiul 1 e un colegiu bun, dar, într-adevăr, colegiul 3 e cel mai bun din municipiu, iar diferenţa e sensibilă, de aceea ne vom bate ca situaţia să rămână aşa cum s-a stabilit de la bun început. Însă cei din PSD aşteaptă ca acest colegiu să le revină lor. Probabil că decizia finală va fi luată de conducerile centrale ale celor două partide", a declarat Nicoară.

În cazul în care această rocadă s-ar produce, Mircia Giurgiu ar pierde susţinerea USL pentru o nouă candidatură, pentru că nu vrea să candideze decât în colegiul 1, dar şi-a negocit sprijin politic doar cu conducerea centrală a PSD, iar, în cazul în care acest colegiu ar reveni liberalilor, aceştia îşi vor pune acolo propriul candidat. „Deocamdată nu e nimic sigur, încă se negociază. Oricum, eu n-am nici o problemă, aşteptăm şi vedem ce decizie se va lua. Încă n-am auzit să se discute schimbarea colegiilor între PNL şi PSD, aşa că n-am ce să comentez pe acest subiect", a declarat Giurgiu.

 

Etichete
Comenteaza