Scandalul continuă în USR Cluj. Pedepsiții se revoltă: "N-am anticipat că voi avea colegi care gândesc și acționează exact ca PNL și PSD" / "Este un act de infantilism sau imbecilism"

Scandalul continuă în USR Cluj. Pedepsiții se revoltă: "N-am anticipat că voi avea colegi care gândesc și acționează exact ca PNL și PSD" / "Este un act de infantilism sau imbecilism"
| Foto: Facebook USR Cluj

Tensiunile din USR Cluj au ajuns la cote maxime, după sancționarea celor șase membri care, în vară, au adresat o scrisoare deschisă candidaților de atunci la șefia partidului, Elena Lasconi și Dominic Fritz, în care se plângeau de modul în care este condusă organizația județeană.

Cei șase "pedepsiți" sunt consilierul local Cluj-Napoca Călin Groza (excludere disciplinară), consilierii locali de la Florești Dan Dehenes (excludere disciplinară) și Marius Todoran (excludere disciplinară), Cristina Fărcaș – simplu membru USR Cluj (suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni), fostul senator Mihai Goțiu (suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni) și Sergiu Oltean – membru (suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni).

ZIUA de CLUJ a prezentat, sâmbătă, reacțiile a doi dintre cei șase. Atât Călin Groza, cât și Marius Todoran au anunțat că nu intenționează să conteste deciziile și că au decis să părăsească partidul.

"Am decis să demisionez și să nu mai fiu asociat, în niciun fel, cu conducerea USR Cluj", a spus, pentru ZIUA de CLUJ, Călin Groza.

"Nu îmi doresc să mai fiu asociat cu această gașcă de fomiști care conduce filiala județeană a USR si care promovează în poziții de reprezentare publică toți inadecvații docili care sunt dispuși să «pupe inelul»", ne-a declarat Marius Todoran.

Mihai Goțiu nu a reacționat deocamdată și pare să accepte decizia luată de conducerea USR Cluj, în cazul lui de suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni. Cristina Fărcaș a făcut contestație la Comisia Județeană de Arbitraj. 

Alți doi pedepsiți se revoltă

ZIUA de CLUJ a stat, luni, de vorbă cu alți doi din lotul de șase membri pedepsiți de conducerea USR Cluj pentru că au semnat scrisoarea către conducerea partidului în care critică leadershipul organizației.

Sergiu Oltean, care tocmai a obținut un post de consilier local la Gherla în urma alegerilor din iunie, a fost suspendat pentru șase luni. Dacă nu va contesta decizia și nu va avea câștig de cauză, va pierde locul din Consiliul Local Gherla.

„Odată cu decizia de suspendare pe care mi-au acordat-o colegii din conducere, preluarea mandatului a devenit imposibilă. (…­) N-am anticipat că voi avea colegi care gândesc și acționează exact ca PNL și PSD, folosesc metodele lor și își doresc aceleași lucruri: puterea, cu orice preț. Așa că lupta a fost pe două fronturi, situație care s-a îngreunat considerabil la momentul fuziunii cu fostul Plus. La Cluj, Plus s-a coagulat în jurul unor oameni veniți din alte partide, care aveau deja strategia pregătită.

Și așa, pas cu pas, infiltrații din PNL și PSD, împreună cu cei flămânzi de putere din USR, au pus mâna pe partid și l-au deturnat în ceea ce vedeți azi la USR Cluj: o mașinărie politică menită să asigure funcții pentru oameni cheie. O clică extrem de cinică, care nu se împiedică nici de părerile membrilor care nu fac parte din autobuz, nici de opinia publică care-i sancționează repetat prin vot.

Mizeriile astea n-au trecut pe sub radarul celor care vedeam altfel lucrurile. Cu fiecare ocazie au fost voci care au protestat și de multe ori am fost printre ele. Dar au fost eliminați sub o formă sau alta, iar acum a venit rândul meu. Nu e o surpriză, nu e ceva nou. Profitând de faptul că am discutat public problemele din interiorul partidului, conducerea USR Cluj a decis executarea politică a mea și a încă cinci colegi", a explicat Sergiu Oltean pentru ZIUA de CLUJ.

Întrebat ce va face în continuare, dacă va contesta decizia sau va demisiona din partid, Oltean a răspuns: „Nu știu încă dacă o să contest. Rămâne să mă gandesc o perioadă la motivele pentru care aș rămâne”.

Dan Dehenes, consilier local la Florești, a fost, la rândul său, sancționat de conducerea partidului, fiind exclus din USR. Contactat de ZIUA de CLUJ, și el s-a plâns de „gașca” din organizația Cluj.

„Am fost dat la o parte din USR - tehnic vorbind pentru delict de opinie! Am fost unul dintre cei mai implicați consilieri locali USR de la Florești, fiind și Președintele comisiei de finanțe! Am avut de-a lungul mandatului meu mai multe animozități cu conducerea județeană pentru simplul fapt ca nu suport impostura și, de fiecare dată când se practica, eu «făceam gălăgie»! Tot din aceeași perspectivă, sunt unul din cei șase semnatari ai scrisorii deschise către Elena Lasconi, cadru în care am încercat să demascăm «gașca» de la filiala județeană Cluj care pusese mâna pe filială! Conținutul scrisorii face referire exact la genul de impostură pe care l-am combătut de-a lungul mandatului meu!

Oameni care se promovează meritocratic, în fond fiind vorba doar de «relații între apropiați»! Președintele filialei, Oana Murariu, își numește soțul primul pe lista la Consiliul Județean, un medic nepracticant de medicină care se autopropune în diverse funcții la Consiliul Județean, în speță în cele plătite, pentru că nu practică medicina și practic trăiește din «veniturile familiei», lucru care poate fi confirmat dacă se studiază declarația lui de avere! De-asemenea, pe locul 3 - un alt loc eligibil – doamna președinte îl plasează pe fostul ei asistent de parlamentar, un băiat cu potențial, de altfel, însă definitiv neeligibil din perspectiva capabilităților unui consilier județean acum! 

Vârful imposturii va fi când îl vom vedea pe «deputatul 5% - Dl Baltaretu», care după calculele mele va fi pe locul 2 candidat la Parlamentare după excelentul rezultat la alegerile locale! Scrisoarea era menită să prindă «corectitudinea» afișată a doamnei Lasconi, respectiv implicarea ei în «mizeriile» din USR Cluj, și nu numai! Ori dacă un președinte de partid nu este în stare să își facă ordine în propriul partid… cum poate să schimbe o țară? 

Cât despre excluderea mea din partid - asta după ce am anunțat demisia mea începând cu 01.11.2024 (după terminarea mandatului de consilier) -, este un act de infantilism sau imbecilism, nu știu exact cum să le ordonez!  Îmi voi rectifica și depune demisia până la sfârșitul lunii!”, a declarat Dan Dehenes.

Oana Murariu, președintele USR Cluj: "Deciziile Biroului Județean pot fi contestate intern"

Contactată de ZIUA de CLUJ, liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu, a precizat că cei șase au fost sancționați pentru că au încălcat statutul partidului.

„Biroul judetean Cluj al USR a constatat că mai mulți membri ai organizației au încălcat statutul partidului. În functie de abaterea din fiecare caz, au fost decise sancțiuni, variind de la suspendarea pe termen determinat la excluderea din partid. O parte dintre cei sancționați își depuseseră demisia din USR cu data încetării mandatelor de aleși locali. Conducerea organizației are responsabilitatea asigurării respectării statutului si regulamentelor interne, la fel cum USR promovează respectarea legii și statului de drept. Deciziile Biroului Județean pot fi contestate intern de cei afectați la Comisia de arbitraj USR competentă”, a spus Murariu.

Totul a început de la o scrisoare deschisă pe care șase reprezentanți USR Cluj au adresat-o în vară candidaților de atunci la șefia națională a partidului, Elena Lasconi și Dominic Fritz, în care se plângeau de felul în care se organizează alegerile interne și de modul în care este condusă organizația Cluj în general.

ZIUA DE CLUJ V-A ȚINUT LA CURENT CU SCANDALUL DIN USR CLUJ. CITEȘTE ȘI:

 

Comenteaza