Video Șeful CJ Cluj, despre sporul de 50% pentru proiecte europene: „Partidele politice dau dovadă de o ipocrizie maximă”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 01 Feb 2023, 12:40
- Politica
- Ascultă știrea
Guvernul vrea să majoreze la 50% sporurile primarilor și ale președinților de consilii județene dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE.
Până acum, primarii și șefii de CJ primeau un bonus fix de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene, însă, potrivit unui proiect de OUG, valoarea sporului va crește până la 50% din salariul de bază. „Este nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene", a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre acest subiect.
„Aici toate partidele politice dau dovadă de o ipocrizie maximă până acum. Vă și spun de ce: un primar a avut toată viața lui un salariu mic. Așa s-a dorit după Revoluție. S-a ajuns să aibă cum aveam eu acum 5 ani al 40-lea salariu din instituție. În același timp trebuia să-ți asum decizii. Pentru că nu dădea bine la populație, parlamentarii și partidele au spus că trebuie mărit doar la funcționari pentru că acolo oamenii nu se revoltă.
Așadar, primarii și șefii de consilii județene au rămas cu salarii mici. Nici un partid nu a avut tăria să-și asume că un primar trebuie să aibă cel mai mare salariu din instituție. Partidele nu sunt judecate pentru asta în mod critic de către oameni. Sunt judecate pentru că nu produc efecte pozitive pentru viața acestora.
Eu am susținut în permanență că trebuie mărite salariile tuturor celor care lucrează în administrație, inclusiv a primarului. Dacă un funcționar beneficiază de sporuri trebuie ca și primarul să beneficieze. Diferența între ei este că unul ajunge acolo prin votul oamenilor, iar altul ajunge prin concurs. Dar munca în instituție o face împreună”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.
Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an.