Video Semnal de alarmă tras de primarul Boc: „Ori de câte ori Rusia a fost puternică, România a dus-o rău. Când Rusia a fost slabă, România a fost puternică”

Semnal de alarmă tras de primarul Boc: „Ori de câte ori Rusia a fost puternică, România a dus-o rău. Când Rusia a fost slabă, România a fost puternică”

Primarul Clujului consideră că o victorie a Rusiei în războiul din Ucraina ar însemna un mare pericol pentru securitatea și viitorul european al României.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre contextul internațional (războiul din Ucraina), dar a făcut și o scurtă incursiune în istoria României.

Trăim într-un context internațional care ne poate da de gândit. Concluzia mea este următoarea: ori de câte ori Rusia a fost puternică, România a dus-o rău. Ori de câte ori Rusia a fost slabă, România a fost puternică. Exemple: în urma războiului ruso-austro-turc, 1806-1812, câștigat de imperiul Țarist, rușii ne-au luat Basarabia. Au fost puternici și au câștigat un război. În 1856, când au pierdut războiul Crimeei, deci Rusia a fost slabă, nu s-a putut opune evoluției ascendente europene și am recâștigat cele trei județe din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad și Ismail. Când Rusia a fost slabă, noi am recâștigat o parte din teritoriu. Rusia a fost puternică din nou în 1877 când a câștigat un nou război ruso-turc, am pierdut iar cele trei județe.

1917-1918 Rusia iese din război pe fondul revoluției bolșevice, este slabă, noi reușim să facem unirea cu Basarabia în 1918. Rusia este puternică în anii 1940 prin pactul Ribbentrop-Molotov, au împărțit Europa între ei, Stalin și cu Hitler, asta este realitatea. Noi am pierdut iar Basarabia în 26-27 iunie 1940. Apoi Rusia câștiga al doilea Război Mondial, iar noi intrăm sub papuc rusesc, comunist, timp de 50 de ani. Deci, mereu când Rusia a fost puternică, noi am dus-o rău și am trăit întotdeauna sub umbra anexării și cuceririi.

Dacă ne uităm la ce este astăzi, o Rusie care câștigă războiul în Ucraina înseamnă un pericol strategic mare pentru România. Faptul că noi suntem astăzi în cea mai mare umbrelă de securitate poisiblă pe acest pământ: NATO, UE și parteneriatul strategic cu SUA. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință să consolidăm acest bun câștigat. Să consolidăm apartenența noastră europeană, că de acolo vine securitatea noastră și riscul de an nu fi din nou agresați așa cum am fost în istorie. De aici vine sursa noastră de libertate, de mișcare, de creștere economică”, a declarat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Comenteaza