Senator clujean: 70% din comunele clujene s-ar închide mâine dacă ar sta doar în bugetul propriu

Senator clujean: 70% din comunele clujene s-ar închide mâine dacă ar sta doar în bugetul propriu
Parlamentarul PDL de Cluj Alin Tişe critică modul în care USL doreşte implemnatrea proiectului de faliment al primăriilor şi a precizat că 70% din comunele din judeţul Cluj "s-ar închide mâine" dacă s-ar sta numai în bugetul propriu.

"USL-ul doreşte prin această lege să subordoneze politic comunele mici, inclusiv oraşele care au buget redus", a subliniat Tişe, care susţine că eficientizarea managementului comunelor trebuie precedată de transferul competenţelor şi a resurselor de la nivel central şi judeţean la cel local, astfel încât administraţiile comunelor şi oraşelor mici să nu fie la mâna forurilor respective.

Parlamentarul a precizat că, în general, în prezent localităţile mici au încasări reduse din taxe şi impozite şi atrag puţine investiţii, astfel că depind foarte mult de banii alcoaţi de Consiliile Judeţene şi de Guvern.

"Ne vom trezi că aproape toate (comunele şi oraşele mici, n.red) vor ajunge în situaţii de insolvenţă; USL doreşte să desfiinţeze comunele? Dacă nu doreşte trebuie să lămurească raportul financiar între comună - for judeţean - Guvern", a punctat senatorul

"Responsabilizarea cheltuierii banilor este necesară, dar nu se poate face acum pentru că nu am făcut transferul competenţelor la nivel local. În judeţul Cluj aproape 70% din primării dacă ar sta numai în bugetul propriu s-ar închide mâine. Comunele (în general, n.red.) au venituri reduse din taxe şi impozite, atrag de investiţii puţine şi sunt la mâna CJ şi a Guvernului (...) La nivelul Consiliul Judeţean (din Cluj, n.red,) nu se mai respectă nici acea cutumă pe care am introdus-o, cu privire la alocarea banilor în funcţie de ponderea politică a fiecărui partid în componenţa forului. Dacă Consiliul Judeţean cu o anumită majoritate nu vrea să dea bani nu dă", a punctat Tişe.

Parlamentarul a adăugat că ar trebui trasnferate mai întâi la nivel local nu doar competenţe ci şi resursele financiare necesare desfăşurării mai bune a actitivăţii comunelor. Potrivit senatorului de Cluj chiar şi un municipiu ar putea avea probleme, dacă spre exemplu autorităţile centrale ar întârzia foarte mult alocarea unei sume consistente ca sumă de co-finanţare pentru proiecte cu finanţare europeană.

Tişe susţine că PDL va solicita reîntoarcerea proiectului de lege la Comisiile de specialitate, urmând să formuleze amendamente.

 

Etichete
Comenteaza