Senatorul PSD Alexandru Cordoş, urmărit penal într-un nou dosar

Senatorul PSD Alexandru Cordoş, urmărit penal într-un nou dosar
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au dispus extinderea urmării penale faţă de senatorul Alexandru Cordoş, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență în formă continuată.

Alături de el este suspectat Dorin Dumitru Mureşan, administratorul unor societăți comerciale, acuzat de cumpărare de influență în formă continuată şi de evaziune fiscală.

În ordonanţa procurorilor se arată că în cauză există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că din 2013 până în 2015 Cordoș a pretins față de Mureșan că are influență asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieș și Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN).

A aranjat licitaţii

El a susţinut, în schimbul unor sume de bani, că va interveni pe lângă aceștia pentru câștigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziție publică organizate, având ca obiect închirierea de utilaje.

"Influența pe care suspectul Cordoș Alexandru a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele câștigând procedurile de achiziție publică organizate de SISETN și Compania de Apă Arieș. Pentru „sprijinul" acordat, suspectul Mureșan Dorin Dumitru i-a remis în repetate rânduri suspectului Cordoș Alexandru, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent", se arată în rechizitoriul întocmit.

Rudă de-a senatorului, angajată la firma lui Mureşan

Pentru disimularea provenienței reale a unei părți din banii remiși, în 19 noiembrie 2013 Mureşan a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a senatorului, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 de lei. Totuşi, probele administrate în cauză au scos la iveală faptul că respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul companiei angajatoare.

Evaziune fiscală

Mai mult, "în cursul anului 2014 una din firmele administrate de omul de afaceri a desfășurat operațiuni comerciale cu alte companii, privind printre altele și închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale", se precizează în documentul citat.

Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de Mureșan este de 238.327 de lei, din care 142.996 de lei reprezintă taxa pe valoarea adăugată, iar 95.330 de lei, impozitul pe profit.  Celor doi suspecţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307, Codul de procedură penală. 

Cercetat într-un dosar disjuns din cel al soţiei

Senatorul social-democrat clujean este urmărit penal, alături de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, în dosarul în care soţia lui, Mihaiela, referent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă.

Comenteaza