Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, favorit în primul tur al alegerilor prezidențiale

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, favorit în primul tur al alegerilor prezidențiale
| Foto: substantial.ro

Aproape un sfert dintre alegători ar opta pentru Mircea Geoană în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR), 12.5% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania) şi 11,5% pentru Nicolae Ciucă, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 

Sondajul mai arată şi că 19,2% dintre cei chestionaţi cred că Mircea Geoană va fi câştigătorul scrutinului prezidenţial, 17,3% l-au indicat pe Marcel Ciolacu, iar 9,9% pe Nicolae Ciucă. 66,9% dintre respondenţi afirmă că vor merge în mod sigur la vot.

Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale – Turul I

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (82.8% din total eşantion), 23.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR) şi 12.5% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 11.5% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) - 8.6%. Dacian Cioloş (REPER) fi ales de 5.6% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 5.5%. 0.8% spun că ar vota alt candidat.

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, favorit în primul tur al alegerilor prezidențiale

În ceea ce priveşte turul al doilea, Geoană ar ieşi câştigător detaşat în faţa oricăruia dintre potenţialii contracandidaţi Ciolacu, Ciucă şi Simion, în cazul ultimilor doi scorul fiind peste 50%. De asemenea, Marcel Ciolacu ar ieşi câştigător într-un tur doi cu Ciucă sau cu Simion, iar Nicolae Ciucă ar ieşi învingător în varianta unei finale prezidenţiale cu George Simion. Mai multe detalii AICI.

Cu aproximativ 100 de zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidenţiale anunţate de autorităţi pentru luna septembrie, candidatul Mircea Geoană se află în fruntea opţiunilor românilor atât pentru estimarea de vot în turul I, cât şi în estimările de vot în turul al II-lea în care a fost testat. Conform participanţilor la sondaj, Mircea Geoană ar câştiga finala prezidenţială în faţa lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau George Simion, Marcel Ciolacu ar câştiga în faţa lui Nicolae Ciucă şi George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă ar câştiga în faţa lui George Simion. Deşi până la alegerile prezidenţiale a rămas puţin timp, faptul că numele candidaţilor nu sunt confirmate oficial lasă loc de evoluţii în preferinţele românilor. În plus, rezultatele algerilor locale şi europarlamentare vor influenţa puternic strategiile partidelor şi proiectele lor prezidenţiale”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Comenteaza