Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, subiect de scandal pentru politicienii locali

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, subiect de scandal pentru politicienii locali
După ce săptămâna trecută ministrul Sănătăţii a anunţat construirea unui spital regional la Cluj, voci din politica locală ripostează dur, dorind să îşi asume meritele pentru proiect. Chiar dacă se află doar în discuţie, viitorul spital din Cluj a ajuns deja subiect de ceartă pentru politicieni.

Scandalul a pornit după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa că vor fi construite trei spitale regionale: la Iaşi, Cluj şi Craiova. Potrivit acestuia, construirea unităţilor medicale ar urma să se facă exclusiv din fonduri europene, aceasta fiind cea mai importantă investiţie din cadrul acordului de parteneriat pentru anii 2014-2020, în valoare de aproape un miliard de euro.

Ca răspuns la anunţul ministerului, președinte executiv al ACL Cluj, Mihai Seplecan, numit de două ori, pentru doar câteva zile, președinte interimar al Consiliului Judeţean, dar suspendat din funcţie de ambele dăţi, se laudă că el este cel care a salvat proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj.

"Pe parcursul scurtului mandat de vicepreședinte cu atribuții de interimar al Consiliului Județean Cluj am ținut neaparat să nu se piardă proiectele bune pentru dezvoltarea durabilă a județului, am inițiat corespondența instituțională cu Ministerul Sănătății, respectiv cu ministrul Nicolae Bănicioiu.

Astfel, prin adresa nr. 15.245/11.08.2014, am readus în atenția ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, solicitarea nr. 2.243/04.02.2013 privind Spitalul Regional de Urgență Cluj, readucându-i aminte faptul că pe banii contribuabililor s-a investit deja foarte mult în acest proiect și că nu este cazul să se renunțe la acest obiectiv de interes național și regional.

I-am reamintit despre importanța obiectivului de investiții preconizat, calificarea acestuia ca și lucrare publică de interes național, necesară și oportună a fi realizată într-un centru universitar și medical de veche și confirmată tradiție, "cu rugămintea de a analiza și a ne informa asupra condițiilor și termenelor în care va aprecia că acest proiect investițional se va putea realiza, precum și care sunt limitele mandatului, respectiv garanțiile ce se vor acorda, din această persepectivă, județului Cluj, implicit, Consiliului Județean, de către Ministerul Sănătății", susţine Seplecan.

Acesta îi acuză pe social-democraţi că îşi asumă meritele unui proiect iniţiat de el. "Întreaga argumentație din adresa trimisă de mine ministrului privind oportunitatea realizării acestui obiectiv de investiții se regăsește în declarația de presă a ministrului. Cum spuneam, fără memorie instituțională, PSD își însușește întotdeauna toate meritele", adaugă Seplecan.

La scurt timp după comunicatul lui Seplecan, social-democraţii clujeni s-au văzut obligaţi să riposteze, spunând despre acesta că este rupt de realitate. "PSD Cluj amintește opiniei publice că în momentul în care reprezentanții PSD propuneau și susțineau construirea Spitalului Regional de Urgență la Cluj, dl. Mihai Seplecan era doar un asistat social pe bani publici, ca să nu spunem o căpușă a banilor publici", susţin reprezentanţii PSD Cluj.

De asemenea, social-democraţii clujeni amintesc faptul că premierul Victor Ponta, aflat în luna mai la Cluj, în cadrul unui congres PSD, a vorbit despre construirea spitalelor regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova.

Comenteaza