SUA au scos România de pe lista de supraveghere privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală

SUA au scos România de pe lista de supraveghere privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală
| Foto: defense.ro

Guvernul României anunţă că SUA a scos România de pe lista de supraveghere privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, pentru prima oară după 25 de ani.

"Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite (United States Trade Representative - USTR), agenţia Guvernului SUA care se ocupă de relaţiile comerciale internaţionale, a publicat Raportul Special 301 pentru 2022, în care, pentru prima dată în peste 25 de ani, România este scoasă de pe ”Lista de Atenţionare” (Watch List), fiind astfel recunoscut formal că avem capacitatea de a depăşi limitele semnalate anterior în ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală", transmite Guvernul României.

USTR identifică, prin Raportul Special 301, ţările care nu asigură o protecţie adecvată şi eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală şi/sau accesul corect şi echitabil pe piaţă pentru afacerile care se bazează pe protecţia proprietăţii intelectuale. Raportul se publică anual începând din 1989.

România s-a aflat pe ”Lista de Atenţionare” (Watch List) prima dată în 1995 şi, după 3 ani de observaţie, a intrat pe această Listă unde s-a regăsit în mod constant din 1999 până în 2021, fiind singurul stat membru UE pe Lista în referinţă, potrivit sursei citate.

Eliminarea României de pe Lista de Atenţionare din Raportul Special 301 reflectă recunoaşterea paşilor semnificativi pe care România i-a făcut în ultimul an pentru a îmbunătăţi protecţia şi aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi atenţia Guvernului României în eficientizarea acestui domeniu cu o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi socio-culturală a societăţii.

Astfel, conform anunţului USTR, printre motivele acestei evoluţii pozitive s-au aflat numirea primului Coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale, respectiv a domnului Sorin Costreie, Consilier al Primului Ministru, înfiinţarea unei noi unităţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, specializată în cazurile de piraterie online, dedicarea alocarea unor ofiţeri suplimentari pentru investigaţiile de proprietate intelectuală şi reluarea organizării de către Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întâlnirilor Grupului de Lucru pe probleme de Drepturi de Proprietate Intelectuală, un parteneriat public-privat creat ca o structură de sprijin a activităţilor de prevenire şi combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.

”România prioritizează parteneriatul comercial cu Statele Unite ale Americii şi consideră anunţul de astăzi ca un semnal de recunoaştere şi încurajare pentru adâncirea acestei cooperări. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să colaborăm cu SUA şi cu ceilalţi parteneri ai noştri în angajamentul nostru comun faţă de protecţia şi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, a declarat Sorin Costreie, consilier al Primului Ministru, Coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale.

loading...
Comenteaza