Teodorovici, către Udrea: Fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral

Teodorovici, către Udrea: Fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral
Ministrul Eugen Teodorovici spune, referitor la afirmaţiile Elenei Udrea conform cărora Guvernul ar cumpăra din fonduri UE alimente pentru a le distribui în ziua votului, că fondurile UE nu sunt folosite în scop electoral, iar orice afirmaţii privind deturnarea acestora reprezintă "dezinformări".

Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a făcut o serie de precizări, într-un comunicat de presă transmis marţi, în legătură cu afirmaţiile Elenei Udrea referitoare la faptul că Guvernul ar cumpăra din fonduri UE alimente pentru a le distribui în ziua votului.

Acesta menţionează că MFE derulează în prezent procedura de achiziţie a alimentelor destinate persoanelor defavorizate. "Ajutoarele pentru aceste persoane vor fi achiziţionate din fonduri special alocate de UE din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), pe care ţara noastră le atrage prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate", precizează el.

"Ministerul Fondurilor Europene a lansat procedura de achiziţie pentru asistenţa materială acordată persoanelor defavorizate, mai precis pentru distribuirea de alimente. Conform documentaţiei de atribuire sunt cumpărate peste 6,6 milioane de pachete care vor fi distribuite unui număr de 3,3 milioane de persoane", adaugă Teodorovici în comunicat.

Acesta precizează că Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a fost transmis oficial Comisiei Europene la mijlocul lunii septembrie, iar Ministerul Fondurilor Europene estimează că programul va fi aprobat în anul 2014, ceea ce înseamnă că programul trebuie implementat pentru a fi asigurată angajarea sumelor aferente anului 2014 şi a prefinanţării aferente. Valoarea fondurilor UE alocate pentru anul 2014 este de peste 108 milioane de euro, scrie Mediafax.

"Licitaţia organizată aplicată respectă în totalitate prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice, care transpune prevederile Directivelor europene în materie. Procedura aplicată este licitaţia restrânsă accelerată, reglementată de OUG 34/2006 - articolul 83, alineat 3, respectiv de Directiva CE nr. 18/2004, la articolul 38, paragraful 8. Ministerul Fondurilor Europene a asigurat o transparenţă sporită a derulării acestei licitaţii prin publicarea documentaţiei atât în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), cât şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În plus, procedura se desfăşoară integral on-line, prin mijloace electronice, fapt care exclude orice intervenţie umană asupra documentelor depuse de operatorii economici", adaugă ministrul.

Eugen Teodorovici mai spune că "fondurile UE alocate României nu sunt folosite în scop electoral, iar orice afirmaţii referitoare la deturnarea acestora reprezintă doar dezinformări şi manipulări cu caracter electoral".

"Doamna Udrea ar trebui să ştie foarte bine mecanismul alocării şi utilizării fondurilor europene. În caz contrar, dacă are nelămuriri, o invit să adreseze întrebări colegilor mei: în spiritul transparenţei şi al dialogului deschis, Ministerul Fondurilor Europene răspunde tuturor!", mai spune el.

Candidatul PMP la Preşedinţie, Elena Udrea, spune că va informa instituţiile europene cu privire la modul în care sunt "deturnate" fondurile europene de către Guvernul Ponta şi că va sesiza Parchetul pentru a verifica modul în care s-a realizat o licitaţie privind achiziţionarea unor pachete de alimente.

Udrea a spus marţi, într-o conferinţă de presă, că semnalează "o deturnare de fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro" pentru achiziţionarea a 6,6 milioane de pachete de alimente pentru persoane defavorizate.

"Vreau să vă semnalez un caz concret absolut incredibil care se întâmplă în aceste zile, o deturnare de fonduri europene de aproximativ 100 de milioane de euro. Pe 20 septembrie, în sistemul electronic de achiziţii publice a apărut un anunţ de licitaţie privind achiziţionarea a 6,6 milioane de pachete de alimente pentru persoane defavorizate. În situaţia lui 2014, Victor Ponta a aşteptat campania electorală pentru a achiziţiona aceste alimente şi a le distribui exact în timpul acestei campanii electorale", a spus Udrea.

 

Comenteaza