Tişe reclamă la Comisia Europeană declaraţiile ministrului Culturii

Tişe reclamă la Comisia Europeană declaraţiile ministrului Culturii
Senatorul clujean Alin Tişe a adresat o reclamaţie preşedintelui Comisiei Europene şi comisarului pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, pe tema declaraţiilor făcute de ministrul Daniel Barbu, cu privire la susţinerea candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Parlamentarul solicită introducerea, între reglementările europene în domeniu, a unor prevederi care să sancţioneze încălcarea de către autorităţile naţionale a principiilor liberei concurenţe.

În scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, respectiv comisarului pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, parlamentarul reclamă faptul că declaraţia ministrului Culturii, de susţinere a candidaturii Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană "încalcă legislaţia europeană care reglementează acest domeniu".

"Aşa cum arată şi draftul Deciziei Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unei acţiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii" pentru anii 2020-2033, autorităţile naţionale române au drept unice competenţe: publicarea unui apel pentru depunerea candidaturilor şi notificarea Comisiei Europene cu privire la oraşele candidate, convocarea juriului european - care urmează să realizeze atât preselecţia cât şi selecţia finală a candidaturilor şi informarea Comisiei Europene asupra a candidaturilor. Pe baza recomandărilor juriului european, Comisia desemnează, în mod oficial, capitalele europene ale culturii.
Prin urmare, titlul de Capitală Culturală Europeană nu este o decizie la latitudinea autorităţilor interne ale României, ci se câştigă în urma unui veritabil concurs, cu reguli şi criterii clare. Autorităţile române trebuie să respecte aceste reguli, să ofere şanse egale tuturor competitorilor şi să evite favorizarea oricăruia dintre oraşele candidate", a subliniat Tişe.

Parlamentarul clujean solicită reprezentanţilor Comisiei Europene sprijinul pentru "organizarea unei competiţii interne oneste, înţelegând inclusiv atenţionarea Guvernului şi a Ministerelor de resort de a nu se implica în susţinerea exclusivă şi partizană a unei candidaturi, de a se asigura o concurenţă liberă precum şi monitorizarea obiectivă a competiţiei".

"Considerăm, totodată, că este necesară includerea în draftul depus de Comisie în vederea aprobării Deciziei Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului <Capitale europene ale culturii> pentru anii 2020-2033, a unor sancţiuni pentru încălcarea de către autorităţile naţionale a liberei concurenţe, prevederi menite să prevină astfel de evenimente în viitor şi să permită desfăşurarea unui concurs corect cu şanse egale pentru toate candidaturile", a adăugat Tişe.

 

Comenteaza