Tişe: USL transformă în mod abuziv România din republică semi-prezidenţială într-una parlamentară

Tişe: USL transformă în mod abuziv România din republică semi-prezidenţială într-una parlamentară
USL reduce considerabil atribuţiile preşedintelui, conform viitoarei Constituţii, ceea ce "transformă România din republică semi-prezidenţială în republică parlamentară", fără a consulta românii, care cu atât mai mult cu cât își vor alege în continuare președintele ar fi trebuit să fie fie întrebați dacă doresc acest lucru, susține senatorul PDL de Cluj Alin Tișe. Parlamentarul susţine că va sesiza organismele europene.

"Din păcate pentru români USL încearcă prin această revizuire transformarea României dintr-o republică semi-prezidenţială într-io republică parlamentară. Ei iau atribuţiile preşedintelui şi le transferă parlamentului. Cei de la USL pe de o parte lasă preşedintele ţării să fie ales de popor dar în acelaşi timp lipsesc de substanţă atribuţiile preşedintelui. Ar fi trebuit să întrebe poporul dacă doreşte să îşi aleagă preşedintele în continuare sau nu şi dacă românii şi-ar fi exprimat dorinţa pentru scimbarea regimului politic atunci să o facă", a precizat Alin Tişe.

Senatorul PDL de Cluj a precizat că încercarea USL este "cel mai mare abuz împotriva democraţiei din ultimii 22 de ani" şi urmează să sesizeze săptămâna viitoare organismele europene.

Tişe a subliniat că actuala putere "profită de majoritate, dar nu ţine cont de ce-şi doresc românii", "transformă în mod abuziv din republică semi-prezidenţială în republică parlamentară" şi face 3 modificări fundamentale ce schimbă pe nepusă masă regimul politic din România.

1. preşedintele este exclus din puterea executivă; alături de Guvern el face parte din puterea executivă
2. singurul for executiv de decizie rămâne în noua Constituţie parlamentul
3. desemnaarea prim-ministrului, moţiunea de cenzură, preşedintele are doar un rol

Etichete
Comenteaza