Tişe: USL vrea să pună mâna pe Registrul Comerţului, miză de 60 milioane de euro VIDEO

Tişe: USL vrea să pună mâna pe Registrul Comerţului, miză de 60 milioane de euro VIDEO
Senatorul PDL Alin Tişe acuză USL că încearcă să pună mâna pe Registrul Comerţului, prin trecerea lui de la Ministerul Justiţiei în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie. Miza ar fi cele peste 60 de milioane de euro încasate anual de registru pentru a opera orice schimbare în structura unei firme. Alin Tişe le cere parlamentarilor USL să oprească această iniţiativă şi ameninţă inclusiv cu plângeri penale.

Cinci parlamentari au depus o iniţiativă legislativă prin care Oficiului Naţional al Registrului Comerţului ar trece de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ a României. Ei au invocat faptul că, în forma actuală, registrul comerţului este o instituţie rigidă şi are o funcţionare deficitară. În realitate, susţine senatorul Alin Tişe, miza o reprezintă veniturile enorme generate anual.

SINCRON ALIN TIŞE, senator PDL 30:27 "Încasează în jur de 60 de milioane de euro pe an ca taxe de la oamenii care-şi înfiinţează firme, fac modificări de acte constitutive, de statut", explică Tişe. "Iar acum practic USL doreşte din nou să vândă clientelei politice această instituţie. Pentru că cele 60 de milioane care intră în conturile Registrului Comerţului vor putea fi administrate în regim privat".

Alin Tişe spune că modificarea ar afecta credibilitatea României în plan extern şi ar putea afecta taxele plătite de cei care doresc să opereze modificări la Registrul Comerţului. "Semnalul de alarmă este că acestă trecere, pe lângă faptul că este neconstituţională, ar putea afecta inclusiv taxele pe care românii le plătesc atunci când operează, tocmai pentru că va ajunge să aibă un regim privat", arată el.

Reprezentanţii USL spun că o iniţiativă similară au avut şi parlamentarii democrat-liberali atunci când se aflau la putere. Vezi ce răspunde preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, în materialul video

Preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, a explicat pentru Realitatea TV Cluj că doar partea de pregătire a documentaţiei va trece la camerele de comerţ, în timp ce partea de evidenţă va rămâne în continuare al Ministerul Justiţiei. Mai mult, pregătirea documentaţiei este, în multe cazuri, externalizată, astfel că modificare legislaţiei nu face altceva decât să o întoarcă la specialiştii din cadrul camerelor de comerţ.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Florin Dan

Comenteaza