News alert Trei parlamentari au demisionat din PSD. Reacţie de la Cluj: "Nu iese fum fără foc"

Trei parlamentari au demisionat din PSD. Reacţie de la Cluj: "Nu iese fum fără foc"

Coaliţia care deţine majoritatea în Parlament se clatină, după ce trei aleşi au anunţat miercuri că părăsesc formaţiunea condusă de Liviu Dragnea.

Emanuel-Gabriel Botnariu (senator), Corina-Alexandra Bogaciu (deputat) şi Constantin-Cătălin Zamfira (deputat), toți trei aleși pe listele social-democraților din Ilfov, au anunţat, miercuri, că demisionează din PSD, în semn de protest faţă de "modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul".

"Subsemnaţii, Emanuel-Gabriel Botnariu, senator de Ilfov Corina-Alexandra Bogaciu, deputat de Ilfov Constantin-Cătălin Zamfira, deputat de Ilfov, am luat decizia de a demisiona din Partidul Social Democrat, precum şi din grupurile parlamentare ale acestuia, urmând să ne desfăşurăm, în continuare, activitatea în grupurile senatorilor şi deputaţilor neafiliaţi. Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest faţă de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toţi cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul preşedinte fiind linşaţi mediatic şi excluşi. În această logică se înscrie atitudinea vindicativă a preşedintelui Dragnea, care a lansat prin interpuşi informaţia că doamna Gabriela Firea, lider ales în unanimitate al organizaţiei Ilfov a PSD, urmează să fie înlocuită de la conducerea filialelor Bucureşti şi Ilfov, după care chiar exclusă din partid, pentru simplul fapt că a cutezat să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că partidul se îndepărtează din ce în ce mai mult de agenda reală a cetăţeanului. Mai mult, preşedintele Dragnea a declanşat o amplă campanie de intimidare a primarilor de sector şi a consilierilor generali, având ca scop izolarea politică a Gabrielei Firea şi punerea acesteia în situaţia de nu-şi mai putea exercita eficient mandatul încredinţat de bucureşteni", au anunţat cei trei parlamentari într-o declaraţie citată de Agerpres.

Ei susţin că Gabriela Firea nu urmăreşte niciun fel de interes personal sau politic, ci doar înţelege să pună interesul cetăţeanului mai presus de orice jocuri politice sau politicianiste.

"Aşa cum a făcut-o în calitate de senator de Ilfov, în mandatul 2012 - 2016, aşa cum o face şi acum în calitate de Primar General al Capitalei, doamna Gabriela Firea se luptă, chiar cu riscul pierderii sprijinului politic, cu toţi cei care se opun, direct sau prin inacţiune, proiectelor menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor. În ce ne priveşte, am preferat să rămânem într-o zonă a demnităţii, a cinstei şi onoarei, şi vom acţiona în continuare în beneficiul românilor în general şi al ilfovenilor în particular. Vom sprijini toate măsurile benefice pentru ţară şi pentru oameni, indiferent cine le va propune, după cum ne vom opune tuturor acelor proiecte care servesc interese ilegitime, de grup sau partinice", au mai precizat cei trei parlamentari.

PSD Cluj cere "o analiză corectă privind aceste plecări"

Poza noua 14.11.2018

Liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, susține că partidul trebuie să analizeze cu atenție motivele care stau în spatele acestor plecări din PSD.

"Regret demisia celor trei, atât din perspectivă colegială, cât și profesională. Fiecare deputat și senator PSD este important pentru echipă și sper ca în perioada următoare să avem o analiză corectă privind aceste plecări. Nu iese fum fără foc...", a declarat Nasra pentru ZIUA de CLUJ.

Majoritate fragilă în Senat

Grupul senatorilor PSD avea 71 de aleși până la demisia lui Botnariu. Astfel, în momentul de faţă, grupul PSD are 70 de senatori, dar unul dintre ei, Adrian Ţuţuianu, care figurează printre ei, a fost de fapt exclus din partid, așa că Liviu Dragnea se poate baza pe 69 de voturi ale senatorilor PSD.

Potrivit regulamentului Senatului, la articolul 137 este precizat că: "Legile constituţionale se adoptă cu votul unei majorităţi de cel puţin două treimi din numărul senatorilor. Legile organice şi hotărârile privind Regulamentul Senatului se adoptă cu votul majorităţii senatorilor. Legile ordinare şi hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți".

Prin urmare, in cazul legilor organice este nevoie de votul majoritatii, ceea ce inseamna 68 plus unul, adica 69 de senatori scrie ziare.com.

Comenteaza