Exclusiv Trei variante pentru LISTA CANDIDAȚILOR PSD Cluj la alegerile parlamentare. Decizia finală, în mâinile lui Ciolacu

Trei variante pentru LISTA CANDIDAȚILOR PSD Cluj la alegerile parlamentare. Decizia finală, în mâinile lui Ciolacu

În condițiile în care aproape toate partidele și-au desemnat și anunțat deja candidații, social-democrații întârzie să facă publice numele cu care vor veni în fața clujenilor la alegerile parlamentare. Asta pentru că e bătălia mare între aspiranții la un fotoliu de deputat sau senator.

În condițiile în care decizia finală s-ar putea lua în acest weekend sau la începutul săptămânii viitoare, pretendenții la o sinecură în parlament fac ultimele eforturi, dau ultimele telefoane și mesaje pe Whatsapp și fac ultimele vizite la București pentru a-și securiza un loc eligibil pe listele pentru Camera deputaților și Senat.

PSD Cluj a obținut la votul politic pentru Consiliul Județean Cluj la algerile locale din luna iunie 17,87% din voturi. Dacă procentele se păstrează și la alegerile parlamentare din 1 decembrie, social-democrații clujeni pot considera eligibil primul loc pe lista pentru Camera Deputaților. În funcție de redistribuire sau dacă partidul va crește în opțiunile electoratului din județ, PSD Cluj ar putea obține un al doilea mandat de deputat și un mandat de senator.

Sursele ZIUA de CLUJ au dezvăluit că pe masa președintelui PSD Marcel Ciolacu, care are ultimul cuvânt în validarea candidaților, au ajuns trei variante de liste pentru PSD Cluj.

Varianta 1. Cordoș și Cristea, răsplătiți pentru "sacrificiul" de la locale

Într-o prima variantă, ce aparține "aripii Cordoș" și care are cea mai mare "vechime" fiind negociată înainte de alegerile locale, la Camera Deputaților cap de listă ar urma să fie chiar secretarul general al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, care are în CV două mandate de senator și care a candidat în iune la președinția Consiliului Județean Cluj, obținând 14,97% din voturi.

Pe locul secund ar fi poziționată Aurelia Cristea, fost deputat, fost ministru al Dialogului Social, autoarea celebrei legi care interzice fumatul în localuri și spații închise și cea care s-a „sacrificat” la alegerile locale și a candidat împotriva lui Emil Boc la funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, unde a strâns 4,57%.

La Senat, în această variantă, pe prima poziție s-ar afla actualul fostul subprefect de Cluj Răzvan Ciortea, care a prins gustul Bucureștiului în această vară, preluând mandatul de Senator de la Vasile Dîncu, care a fost ales europarlamentar.

Varianta 2. Cu candidat impus de la București

Într-un al doilea scenariu pentru Cluj, discutat în PSD, pe primul loc la Camera Deputaților s-ar putea afla un candidat impus de București. Acesta poate fi un candidat "parașutat", adică un politician bine relaționat la centru, care nu și-a găsit loc eligibil în județul de baștină și care este impus pe listele dintr-un alt județ. Sau poate fi o surpriză locală, o persoană din mediul de business sau, mai puțin probabil, din mediul academic, aflată în relații bune cu Marcel Ciolacu și despre care se crede că ar putea aduce procente în plus partidului. În ultimele luni, PSD Cluj a tatonat mai multe piste în aceastpă direcție, existând discuții cu rectori ai universităților din Cluj sau cu unii CEO ai unor companii importante care au sediul la Cluj.

Pe locul al doilea, în acest scenariu, ar veni Remus Lăpușan, fost președinte al social-democraților clujeni, actualul „număr 2” din organizația județeană, prospăt ales prim-vicepreședintele al PSD Cluj și consilier județean.

Pe pozițiile 3/4 (ordinea nu s-a decis încă - n.red.) s-ar regăsi Aurelia Cristea și Ioan Olelelu (vicepreședintele ANSVSA).

La Senat, lista ar putea fi deschisă, din rațiuni de calcul electoral, de europarlamentarul Vasile Dîncu, președintele PSD Cluj, urmat de fostul subprefect al Clujului, Răzvan Ciortea. Vasile Dîncu ar urma să își continue mandatul în Parlamentul European, așa că Ciortea ar deveni nr. 1 pe lista PSD Cluj pentru Senat.

Varianta 3. "Surpriza" Remus Lăpușan

În cel de-al treilea scenariu, Remus Lăpușan ar putea deschide lista la Camera Deputaților, urmat de Aurelia Cristea și Ioan Olelelu pe pozițiile doi și trei (ordinea celor doi urmează să fie decisă - n.red.).

Și în această variantă, lista de la Senat ar urma să fie deschisă de Vasile Dîncu, pe locul al doilea fiind același Răzvan Ciortea.

Cum, însă, orgoliile sunt mari, iar interesele pe măsură, nimic nu e încă „bătut în cuie”, nimeni nu e sigur de locul său pe listă și mai e loc de manevre mai mult sau mai puțin colegiale.  

Candidați PSD Cluj la alegerile parlamentare din 2020

La precedentele alegeri parlamentare, PSD Cluj a trimis la București un senator (Vasile Dîncu) și un deputat (Patriciu Achimaș-Cadariu).

Candidați PSD Cluj la Senat:

1. Vasile Dîncu (ales)
2. Răzvan Ciortea

Candidați PSD Cluj la Camera Deputaților:

1. Patriciu Achimaș-Cadariu (ales)
2. Alexandu Cordoș

Comenteaza