UDMR decretează la Cluj: „Cele opt euroregiuni sunt un eşec"

UDMR decretează la Cluj: „Cele opt euroregiuni sunt un eşec
Uniunea continuă să nu accepte cele opt regiuni de dezvoltare actuale, dar şi-a mai coborât pretenţiile, de la 16 regiuni la numai 12-13.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că proiectul actualelor opt regiuni de dezvoltare a fost un eşec şi crede că viitoarele regiuni vor trebui redesenate şi multiplicate. El a apreciat conflictul diplomatic româno-maghiar, declanşat în jurul steagului Ţinutului Secuiesc, drept unul artificial şi a spus că nici o lege din România nu interzice primăriilor să arboreze însemne comunitare.

Kelemen apreciază că actualele euroregiuni nu numai că nu şi-au atins scopul pentru care au fost create, dar au avut chiar efect invers. „Orice reorganizare trebuie să ţină de un singur lucru: cetăţeanul. Ce s-a făcut în `98-`99 a fost o greşeală, actualele opt regiuni de dezvoltare sunt un eşec, nu corespund realităţii din societatea românească. Discrepanţele uriaşe între judeţe, de ordin economic şi social nu au scăzut, ba chiar au crescut diferenţele dintre judeţe în interiorul regiunilor. Nu există argumentaţie că ce a mers prost mai bine de 10 ani va merge bine după ce se vor modifica nişte competenţe", a afirmat Kelemen.

Dacă de ani buni „dospeşte" în parlament un proiect de lege în care UDMR propune 16 regiuni, de această dată se pare că reprezentanţii Uniunii a mai coborât ştacheta. „Noi propunem 12-13 regiuni, dar care să fie structurate în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor, de relaţiile economice şi sociale dintre judeţe, de capacitatea de dezvoltare şi de resursele financiare şi economice ale fiecărei zone, astfle încât să asigurăm o dezvoltare armonioasă, nu să adâncim diferenţele dintre judeţe", a spus Kelemen. El a mai precizat că UDMR va organiza o dezbatere internă pe acest subiect cu toţi aleşii locali.

Liderul Uniunii s-a referit şi la proaspătul conflict diplomatic dintre România şi Ungaria privind arborarea steagului Ţinutului Secuiesc. „E un conflict apărut artificial şi crescut artificial. Nu e în interesul României şi nici al maghiarilor din România existenţa unui asemenea conflict cu Ungaria. Eu consider că atât autorităţile române, cât şi cele maghiare au reacţionat supradimensionat, inclusiv ambasadorul Ungariei, pe care, eu, personal, nu mă aşteptam să-l văd mergând pe la toate televiziunile. Dacă există o problemă, trebuie dialogat cu autorităţile române. În ceea ce mă priveşte, săptămâna viitoare voi avea o discuţie pe acest subiect cu premierul Victor Ponta. A juca această carte a naţionalismului nu ne ajută nici acum şi nu ne va ajuta nici în viitor", a declarat Kelemen.

El a apărat, însă, dreptul primăriilor din Secuime de a arbora controversatul steag. „Toate comunităţile din România, inclusiv comunităţile naţionale, au propriile simboluri şi însemne, iar folosirea lor e un lucru firesc, nu lezează nici interesele generale ale României, nu lezează nici interesele particulare ale cetăţenilor şi nici valorile fundamentale ale statului român. În plus, nici o lege nu interzice primăriilor să arboreze simboluri comunitare. Atenţie, nu e vorba de drapelele altor state, acolo sunt alte reguli, vorbim de simboluri comunitare, e o confuzie întreţinută premeditat. Pe Cetatea Neamţului e un steag mare cu simbolurile Moldovei şi nu deranjează pe nimeni. Mergeţi în Câmpia Turzii şi veţi vedea steagul localităţii arborat peste tot şi nu deranjează pe nimeni", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a vorbit şi despre cea mai controversată propunere a Uniunii în privinţa revizuirii Constituţiei. „Noi respectăm articolul 1, care vorbeşte de statul unitar, indivizibil, suveran. Doar sintagma «stat naţional» vrem s-o scoatem. Ştim că revizuirea primului articol nu e permisă chiar de Constituţie, dar şi articolul privind limitele revizuirii poate fi revizuit. Totuşi, ştim că n-avem nici o şansă să treacă propunerea noastră, dar o vom face şi o vom susţine, pentru că vrem să pornim o dezbatere serioasă pe acest subiect", a precizat Kelemen.

Etichete
Comenteaza