UDMR îşi va negocia voturile la moţiune până în ultimul moment

UDMR îşi va  negocia voturile la moţiune până în ultimul moment
Prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, UDMR a anunţat că-şi va negocia votul la moţiunea de cenzură până miercuri dimineaţă

„Coaliţia PSD-ALDE n-a reuşit să negocieze o situaţie absolut normală într-o democraţie parlamentară. Majoritatea trebuie să aibă dreptul şi posibilitate de a face o schimbare de guvern, o remaniere sau chiar o schimbare începand cu premierul. Spunem răspicat că pentru această situaţie neplăcută, absolut de cartea recordurilor, coaliţia de guvernare se face vinovată şi este responsabilă. Astăzi am analizat situaţia în Consiliul Pemrnanet al Uniunii şi am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi.

Începând de luni vom discuta cu reprezentanţii guvernului, ai coaliţiei de guvernare şi cu oricine doreşte să avem o discuţie pe această situaţie creată. Nu vrem să decidem în privinţa conflictelor de partid şi nu vrem să intervenim sau să arbitrăm. Nu se pune problema să îi susţinem pe domnul Dragnea sau pe domnul Grindeanu, nu e treaba noastră, nu dorim să intervenim în disputele lor.

Trebuie să acceptăm că majoritatea are dreptul de a schimba guvernul. Vom lua decizia probabil miercuri, înainte de vot, la şedinţa comună a grupurilor reunite şi până atunci vom discuta negocia şi analiza. Trebuie să vedem textul moţiunii. Decizia legată de moţiune şi dacă vom vota sau nu o vom lua înainte de vot. Nu ne grăbim, nu avem nicio urgenţă, dar am dori ca săptămâna viitoare să contribuim la restabilirea echilibrului şi stabilităţii politice la echilibrul care a fost răsturnat", a anunţat Kelemen.

Liderul UDMR a susţinut că, cel puţin deocamdată, Uniunea nu va negocia portofolii guvernamentale. „Până există un guvern - chiar şi unul ciudat pentru o democraţie europeană - nu avem ce discuta despre intrarea la guvernare. Nu excludem nicio discuţie cu nimeni, nu am respins nicio invitaţie, dar despre guvernare putem discuta la momentul oportun. Nu am discutat şi nu discutăm despre portofolii, nu discutăm despre asta până nu clarificăm principiile. Nu sunt personal interesat de poziţia de vicepremier, nu am astfel de ambiţii nici dacă am ajunge la o asemnea fază a discuţiilor, dar nu sunt convins că ajungem până acolo", a afirmat Kelemen.

El a evitat inclusiv să-şi exprime o părere asupra modului în care a funcţionat protocolul de colaborare parlamentară dintre coaliţia PSD-ALDE şi UDMR. „Mai sunt două săptămâni de sesiune parlamentară. Colegii mei au început deja analiza acestei colaborări parlamentare, dar abia la sfârşitul sesiunii vom comunica concluziile. Am avut şi momente bune şi mai puţin bune, dar mai asunt două aăpotămâni şi nu voer fi uşoare", a spus Kelemen.

În schimb el a precizat că parlamentarii UDMR nu vor participa la şedinţ de plen intempestiv anunţată de liderii coaliţiei PSD-ALDE pentru duminică, dedicată0 prezentării moţiunii de cenzură. „Până în acest moment, n-am primit nicio convocare oficială pentru duminică. Ştim doar de o intenţie, or, pentru o intenţie, nu ne luăm bagajele să mergem la Bucureşti. Luni dimineaţă vom fi toţi la Bucureşti", a anunţat Kelemen.

 

Etichete
Comenteaza