Un fost luptător al Legiunii Străine şi un constructor de poduri plutitoare în Dubai, candidaţi la parlament, la Cluj

Un fost luptător al Legiunii Străine şi un constructor de poduri plutitoare în Dubai, candidaţi la parlament, la Cluj
În România anului 2016, pe valul mişcărilor împotriva sistemelor politice învechite şi corupte pare să se fi urcat Uniunea Salvaţi România (USR). Mulţi dintre candidaţii noului partid sunt obişnuiţi cu bătăliile civice cu autorităţile şi marile companii iar unul dintre aceştia a luptat, la propriu, împotriva unor temuţi dictatori.

Pe locul 3 pe lista de candidaţi a USR Cluj pentru Senat îl găsim pe Daniel Doboş, un economist de 46 de ani, cu studii făcute în Germania şi reîntors în România în 2014, cu o biografie parcă ruptă dintr-un scenariu de film.

"Am părăsit România în 1987, la doar 17 ani, după patru încercări şi cu securitatea pe urme. La doar 17 ani şi 3 luni m-am înrolat în Legiunea Străină, activând în 2 REP (regimentul de paraşutişti al Legiunii Străine şi vârful de lance al Securităţii Republicii Franceze), luptând până în 1993 împotriva unor dictatori precum Hissene Habre, Saddam Hussein sau Slobodan Milosevic", afirmă Doboş.

După ce şi-a încheiat contractul cu Legiunea Străină, a activat mai mulţi ani într-o companie privată de securitate, iar după specializarea în economie, a lucrat la mai multe companii în Germania şi România. În tot acest timp s-a implicat şi în activităţi civice.

Pe locul 5 pe lista de candidaţi a USR la Camera Deputaţilor se găseşte Andrei Suciu, din Turda, un inginer mecanic de 46 de ani, preşedinte al Asociaţiei Civice T9, care a reuşit în iunie, ca independent, să ia mai multe voturi decât fostul primar Tudor Ştefănie şi decât fostul viceprimar al Turzii şi actual deputat Mircea Irimie, pierzând la o diferenţă mică primăria în faţa PSD-istului Cristian Matei.

Andrei Suciu se poate lăuda cu un premiu primit, ca manager de proiect, din partea Road and Transport Authority Dubai în 2007, pentru finalizarea în doar 300 de zile a celui mai lung pod plutitor din lume la acea dată, în valoare de 42 de milioane de dolari.

Activistul civic Adrian Dohotaru este candidat pe locul 2 la Camera Deputaţilor şi are şanse să ajungă în parlament, unde vrea să promoveze o lege prin care primăriile să aloce cel puţin 10% pentru un buget participativ, unde cetăţenii să participe la consultări şi la luarea deciziilor.

În biografia sa, Dohotaru aminteşte faptul că este absolvent de Ştiinţe Politice, că a fost vicecampion european şi campion naţional la atletism şi că a promovat "multe cauze civice fără să apar în prima linie, alteori am promovat idei într-un stil mai excentric, datorită apropierii mele de scena artei contemporane".

Jurnalistul Mihai Goţiu, candidat pentru Senat pe prima poziţie a USR Cluj, s-a făcut cunoscut în primul rând prin tenacitatea sa în campania "Salvaţi Roşia Montană!", mişcare, care, prin amploarea manifestaţiilor de stradă, a reuşit să blocheze exploatarea cu cianură a zăcămintelor aurifere de către Gold Corporation.

În biografia care însoţeşte candidatura la parlament, Goţiu notează că în perioada în care scria critic despre investiţia de la Roşia Montană i-a fost vandalizată de mai multe ori în parcare maşina personală şi a fost atacat fizic de angajaţi ai companiei, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru a-l salva.

Comenteaza