Un profesor de la UBB Cluj vede o "asemănare îngrijorătoare" între Viktor Orbán și Nicolae Ceaușescu

Un profesor de la UBB Cluj vede o "asemănare îngrijorătoare" între Viktor Orbán și Nicolae Ceaușescu

Viktor Orbán și Nicolae Ceaușescu erau definiți de ultranaționalism și antisemitism, dezgust pentru democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, afirmă Zoltán Tibori-Szabó, profesor la UBB Cluj-Napoca, în editorialul din cotidianul israelian Haaretz.

Recentele ieșiri rasiste ale lui Viktor Orban îi accentuează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care îi împărtășea ultranaționalismul și antisemitismul, dezgustul pentru democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, însă a sfârșit în fața unui pluton de execuție, spune Zoltán Tibori-Szabó, șeful Institutului pentru Studierea Holocaustului și Genocidului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un articol de opinie în publicația israeliană Haaretz.

Că Viktor Orban este Nicolae Ceaușescu al zilelor noastre nu este o comparație nouă. Cu zeci ani în urmă, distinsul disident maghiar Laszlo Rajk a consacrat expresia într-un articol în cotidianul francez Le Monde, argumentând că Viktor Orban este un „inamic al Ungariei” și un „inamic al Europei” și că regimul său se aseamănă cel mai mult cu dictatura ceaușistă.

Dictatorul român a înfuriat URSS cu naționalismul, independența și suveranitatea. Actualul premier ungar se opune sistematic și își sabotează partenerii și aliații aleși liber, de la Bruxelles și de la Washington, susținând că el este unicul apărător al civilizației europene împotriva migranților „non-europeni”, împotriva „îmbinării de rase”, împotriva „ideologiei de gen” și împotriva valorilor „post-occidentale”.

Poziția lui Viktor Orban față de Vladimir Putin și Moscova, prin care subminează UE și NATO, se aseamănă puternic cu abordarea lui Nicolae Ceaușescu, care a sfidat COMECON și Pactul de la Varșovia pentru a fi de partea Chinei comuniste. În plus, precum dictatorul român, care a simulat susținerea pentru Vietnam în războiul cu SUA, liderul ungar spune că sprijină Ucraina, deși în realitate este de partea Rusiei, scrie b1.ro.

La fel ca Nicolae Ceaușescu, Viktor Orban vorbește cu resentimente despre „imperialism”, adică despre presupusa constrângere a Ungariei pentru a accepta o politică externă pe care o respinge.

Nicolae Ceaușescu, care a fost un antisemit, nega că românii ar fi participat la Holocaustul din România și i-a îndepărtat pe evrei din conducerea Partidului Comunist Român. Pe de altă parte, el a cultivat relații cu Israel dintr-un pragmatism rece, pentru recompense financiare și deoarece credea în clișee antisemite despre dominanța globală a evreilor.

Viktor Orban organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă și colaboraționistă a Ungariei și submineză sau sabotează în țara sa fiecare instituție și proiect despre Holocaust. Ambii au avut un istoric în reabilitarea intelectualilor și politicienilor fasciști.

Autorul editorialului mai spune printre altele că, la un moment dat, Viktor Orban va trebui să aleagă între o închisoare ungară și o vilă frumoasă din Brazilia, Turcia sau Rusia, însă, în orice caz, moștenirea sa va marca Ungaria pentru multă vreme.

Comenteaza