USL a recepţionat trei uppercut-uri constituţionale într-o singură zi

USL a recepţionat trei uppercut-uri constituţionale într-o singură zi
Dacă guvernele Boc au fost recordmene la numărul total de proiecte legislative desfiinţate de Curtea Constituţională din România (CCR), guvernul Ponta a stabilit recordul la înfrângeri constituţionale într-o singură zi. CCR i-a servit ieri USL-ului nu mai puţin de trei lovituri consecutive.

Prima decizie a Curţii a fost, de fapt, o tranşare a conflictului dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta privind persoana îndrituită să reprezinte România la Consiliul European de la Bruxelles. CCR i-a dat câştig de cauză preşedintelui. Cu toate acestea, premierul a spus că va merge şi el la Bruxelles, deoarece are mandat din partea guvernului şi a parlamentului.

O a doua decizie a CCR a desfiinţat proiectul de lege care introducea aşa-zis-ul "uninominal pur" la alegerile parlamentare din toamnă, în virtutea căruia câştigătorii alegerilor din colegii ar fi devenit parlamentari indiferent de procent, fără redistribuire ulterioară sau listă de compensare. De asemenea, proiectul elimina pragul electoral. Susţinut timp îndelungat de preşedintele Băsescu şi guvernele controlate de PDL, uninominalul pur s-ar fi întors acum împotriva lor, favorizând clar USL-ul, motiv pentru care a şi fost atacat la Curte de PDL.

O a treia decizie a Curţii a declarat neconstituţional un alt proiect de lege iniţiat de USL, care modifica Legea educaţiei naţionale. Potrivit proiectului de lege, patrimoniul universităţilor particulare ar fi devenit proprietatea privată a fondatorilor. La sesizarea preşedintelui Băsescu, CCR a decis că patrimoniul va rămâne în proprietatea instituţiilor de învăţământ respective, ca persoane juridice. Motivările celor trei verdicte sunt aşteptate în cursul săptămânii viitoare.

 

Etichete
Comenteaza