USR a cerut o nouă maternitate la Cluj-Napoca! Ce s-a discutat în Consiliul Județean: „Reveniți la anul când sunt alegeri”

USR a cerut o nouă maternitate la Cluj-Napoca! Ce s-a discutat în Consiliul Județean: „Reveniți la anul când sunt alegeri”
| Foto: ZIUA de CLUJ

Clujul ar putea avea o nouă maternitate, pe lângă cele două existente, Ginecologie 1 și Clinica „Dominic Stanca”, care își desfășoară activitatea în clădiri construite în urmă cu un secol, iar condițiile nu sunt la cele mai înalte standarde.

Consilierul județean Mihai Iepure și consilierul local Adriana Cristian, ambii de la USR, au co-inițiat un proiect de hotărâre în vederea realizării unei noi maternități în Cluj-Napoca. 

Proiectul de hotărâre dezbătut în ședința Consiliului Județean Cluj de miercuri, prima organizată cu prezența consilierilor în sala de ședințe după peste 2 ani de zile, a prevăzut aprobarea Protocolului-cadru de colaborare între Județul Cluj și Municipiul Cluj-Napoca.

O nouă maternitate construită de la zero va permite inclusiv amenajarea acesteia pentru a asigura, dacă din punct de vedere medical este posibil, condiții propice pentru o naștere blândă, cu dotări specifice pentru a asigura confortul mamei pe perioada travaliului și a nașterii permițând totodată tatălui să asiste la tot acest proces, transformând nașterea într-un eveniment în familie, asigurându-se astfel suportul emoțional necesar. Deși proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj este în prezent în desfășurare, acesta include în cadrul Centrului pentru mamă și copil un număr de 108 paturi, distribuite între compartimentele  de Ginecologie/obstetrică, Pediatrie și chirurgie pediatrică, Unitatea de Terapie Intensivă Pediatrică și Neonatologie, secție căreia îi sunt alocate doar 12 paturi . Așadar, în acest spital nu vor putea fi rezolvate toate cazurile de nașteri de mare complexitate din Cluj-Napoca și regiune, locurile fiind insuficiente, astfel încât este necesară și oportună construcția unei noi maternități, care să corespundă standardelor de siguranță a pacienților specifice anului 2023”, se arată în propunerea USR.

Conform parteneriatului, Consiliul Județean și Primăria vor identifica o locație adecvată și vor construi o maternitate „modernă” care să deservească atât pacienții din municipiul Cluj-Napoca, cât și cei din județul Cluj și regiune.

„Cred că vă lansați candidatura la primăria Cluj-Napoca sau la Consiliul Județean”

Dezbaterile pe tema proiectului au durat minute bune, au fost interesante și n-au fost lipsite nici de ironii sau de discuții în contradictoriu.

„Aș vrea să știți că în proiectul Spitalului Monobloc pentru Copii există pe acel teren, în acel PUZ, o bucată de teren pentru instituții și funcțiuni, inclusiv pentru o maternitate. Are prins în PUZ acest teren pentru o asemenea destinație. Să ne asociem cu municipiul Cluj-Napoca nu e nevoie, pentru că oricum ministerul Sănătății decide. Noi știm că avem nevoie de o maternitate, de aceea avem și în PUZ. Acest proiect al dvs este în imposibilitate de analiza și vot.  Protocolul nu aduce niciun efect. Este un proiect de hotărâre făcut doar ca să fie făcut. Nu văd rostul unui astfel de proiect. E prematur să vorbim. Nu avem poziția ministerului, poziția primăriei Cluj-Napoca, nu există nici resurse financiare. În rest, eu sunt de acord cu părerile tuturor de aici. Fiecare are dreptate în felul său. Noi nu putem impune primăriei ceva. Consider că acest proiect are implicații electorale. Reveniți la anul când sunt alegeri”, a afirmat șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

Dacă votăm astăzi proiectul, nu are nicio finalitate. Mi se pare un simplu exercițiu de imaginație. Nu știm unde va fi, nu știm cine îl finanțează, nu are nicio relevanță acest proiect”, a spus și consilierul PNL Marinela Marc.

Domnul Iepure cred că își lansează candidatura pentru o funcție anume, pentru primăria municipiului Cluj-Napoca sau pentru șefia forului administrativ județean”, a transmis liberalul Iuliu Sămărtean.

Inițiatorul proiectului Mihai Iepure: „Dacă nu începem astăzi, vor trece ani ca și în cazul altor proiecte și nu se va întâmpla nimic. Nu îmi lansez nicio candidatură. Doar vreau să se facă o maternitate nouă la Cluj-Napoca”.

Proieictul de hotărâre a fost respins, acumulând doar 7 voturi „pentru”.

Comenteaza