USR își alege noul președinte. Doi candidați s-au retras din cursă/ Cele trei tabere care concurează pentru Biroul Naţional

USR își alege noul președinte. Doi candidați s-au retras din cursă/ Cele trei tabere care concurează pentru Biroul Naţional

A început votul intern pentru alegerea noului președinte al USR, proces care va dura două zile. Totodată, la Congresul USR va fi votat și noul Birou Național, organism care poate bloca deciziile preşedintelui.

Votul a început la ora 8:00 și se desfășoară online. Înainte de începerea alegerilor, doi dintre candidaţi au anunţat că îşi retrag candidaturile - este vorba despre Luiza Oancea și Vasile Dincă.

Astfel, pe lista finală a candidaţilor pentru preşedinte USR apar, în ordinea în care apar pe buletinul de vot:

1. Filip Vasile-Gabriel

2. Hossu Radu-Mihai

3. Lasconi Elena-Valerica

4. Seidler Cristian-Gabriel.

În 24 şi 25 iunie are loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie.

Dincolo de alegerea noului preşedinte al USR, cursă în care Elena Lasconi pleacă favorită, Congresul partidului va alege şi noul Birou Naţional, format din 24 de membri, care poate bloca deciziile preşedintelui. Spre exemplu, în februarie 2022, disputa dintre Biroul Naţional şi preşedinte a dus la demisia lui Dacian Cioloş din fruntea USR. Acum, Elena Lasconi ameninţă că nu va accepta să candideze la alegerile prezidenţiale dacă nu va avea majoritate în Biroul Naţional.

Preşedintele partidului este ales cu votul tuturor membrilor, însă componenţa  Biroului Naţional este stabilită de Congres, prin votul delegaţilor.

Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Naţional.

Pe lista Elenei Lasconi se vor regăsi primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputatul Cristina Prună şi, probabil, primarul învins al Sectorului 2 Radu Mihaiu, scrie News.ro.

De partea cealaltă, Vlad Voiculescu a strâns în echipa sa mai multe nume cu greutate: primarul Timişoarei, Dominic Fritz, primarul învins al Sectorului 1, Clotilde Armand, parlamentari ca Oana Ţoiu şi Oana Murariu. Primarul învins al Braşovului ia în calcul şi opţiunea de a merge cu o listă proprie pentru BN. “Lista lui Voiculescu e foarte puternică, iar organizaţia pe care o conduce, Bucureşti, are foarte mulţi delegaţi. Trebuie spus că USR Bucureşti a învins PSD şi PNL în Capitală obţinând mai multe voturi decât în 2020. Sigur că un merit important a avut şi Nicuşor Dan, care e asociat cu USR, dar Vlad Voiculescu, personal, a ieşit întărit din aceste alegeri”, explică surse din conducerea USR. În schimb, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept “lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicaţi Vlad Voiculescu şi Clotilde Armand.

Cristian Seidler, candidat la şefia partidului, va veni şi cu o listă pentru BN, pe care se vor regăsi fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, şi parlamentari ca Silviu Dehelean şi Cristian Ghica. “Din tabăra Seidler fac parte “nicuşoristii”, apropiaţii lui Nicuşor Dan, deşi unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuşi Seidler a fost nicuşorist, apoi a trecut în “teamBarna”, ca azi să revină la statutul iniţial”, susţin sursele citate de News.ro.

De asemenea, Ionuţ Moşteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, mai arată sursa citată.

Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea şi Vlad Botoş, nucleul-dur al echipei care a condus USR în ultimii ani, nu vor candida pentru un loc în Biroul Naţional la alegerile de sâmbăta viitoare.

Cătălin Drulă a luat decizia de a se retrage din funcţie, în urma rezultatelor slabe înregistrate a alegerile din 9 iunie.

 

Comenteaza