Vakar îi ţine cald, o săptămână, fotoliul de "preşedinte" lui Seplecan

Vakar îi ţine cald, o săptămână, fotoliul de
Un articol de lege a obligat alianţa PNL-PDL să-l planteze pe Mihai Seplecan în fruntea judeţului în două etape. Pentru o săptămână, la comandă e Vakar Istvan

Art.94, al.(4) din Legea 215/2001 i-a oferit UDMR-istului Vakar Istvan ocazia să conducă judeţul Cluj timp de o săptămână. Planul Alianţe DA resuscitate la Cluj, de a da judeţul pe mâna lui Mihai Seplecan a trebuit etapizat. În primă fază, atribuţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) i-au fost acordate vicepreşedintelui Vakar Istvan, urmând că săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, vicepreşedintele Ioan Oleleu să fie înlocuit de Mihai Seplecan în funcţie, care va prelua de la Vakar şi atribuţiile de preşedinte.

„În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă, pentru rezolvarea intereselor locuitorilor judeţului, convocarea consiliului judeţean se face de îndată", se spune în alineatul menţionat din Legea administraţiei publice locale. Atribuirea prerogativelor de preşedinte unuia dintre vicepreşedinţi, urmare a suspendării din funcţie a titularului, întrunea condiţiile impuse de textul de mai sus pentru a fi convocată o şedinţe de îndată, lucru care s-a şi întâmplat. Urgenţa impusă de necesitate deblocării funcţionării instituţiei nu permitea luarea unor asemenea decizii într-o şedinţă convocată normal, ordinară sau extraordinară, deoarece, potrivit aceleiaşi legi, acestea trebuie convocate cu minim cinci, respectiv trei zile înainte. În schimb, eliberarea din funcţie a unui vicepreşedinte, în speţă Oleleu, pentru a fi înlocuit cu altul potrivit noii majorităţi politice din CJ nu poate fi considerată nici „caz de forţă majoră", nici „maximă urgenţă" şi, drept urmare, un asemenea proiect de hotărâre nu avea ce căuta pe lista unei şedinţe convocate de îndată.

În cele din urmă, pentru a evita riscul ca debarcarea lui Oleleu să fie contestată în instanţă, juriştii PNL şi PSD au decis să acţioneze în doi paşi şi l-au convins, pentru început, pe vicepreşedintele Vakar Istvan să ţină scaunul de „preşedinte interimar" cald, timp de o săptămână, pentru Seplecan. Drept urmare, în şedinţa convocată de îndată marţi de consilierii noii majorităţi - unde, spre deosebire de luni, s-a întrunit şi cvorumul - cel ales, cu 23 de voturi „pentru", patru „împotrivă" şi şase abţineri - să exercite atribuţiile de preşedinte a fost reprezentantul UDMR. „Singurul motiv pentru care am acceptat să preiau noile atribuţii a fost acela că este nevoie de stabilitate la CJ şi de deblocarea situaţiei", a declarat Vakar, după şedinţă. El a ţinut să precizeze că n-a avut habar de ceea ce ar fi făcut Horea Uioreanu. „Nici prin gând nu mi-a trecut că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Nu puteam să-mi închipui că cineva profită de banii CJ, care şi-aşa vin cu ţârâita de la guvern. Când am fost ales consilier şi apoi vicepreşedinte, am fost mândru că lucrez în această instituţie, acum am alte sentimente", a mărturisit Vakar.

Al doilea pas al planului ar urma să se desfăşoare în şedinţa ordinară care va fi convocată în cursul săptămânii viitoare. Până atunci vor fi pregătite proiectele de hotărâri prin care Ioan Oleleu va fi eliberat din funcţia de vicepreşedinte, în locul său va fi ales Mihai Seplecan, după care îi vor fi retrase atribuţiile de preşedinte lui Vakar şi îi vor conferite tânărului liberal. Pentru a se asigura că nici de această dată social-democraţii nu vor avea nimic legal de contestat, prin vocea consilierului PDL Călin Tuluc, noua alianţă a impus un amendament la hotărârea prin care Vakar a devenit „preşedinte interimar", precizând că acesta va exercita atribuţiile de preşedinte pe perioada suspendării de drept a mandatului de preşedinte a lui Horea Uioreanu, cum scria în forma iniţială, adăugând formularea „sau până când CJ va adopta o hotărâre cu prevederi contrare". În acest fel, noua majoritate s-a asigurat că va putea să-i retragă atribuţiie lui Vakar şi să le acorde altui vicepreşedinte chiar dacă mandatul lui Uioreanu e tot în stare de suspendare.

Conştient că mai are doar o săptămână de stat în fotoliul de vicepreşedinte, Oleleu, acuză goana după ciolan a reprezentanţilor noii majorităţi. „Aş remarca două aspecte. Pe de-o parte, faptul că s-a deblocat activitatea CJ e un lucru pozitiv. Pe de altă parte nu pot să nu remarc alianţa formată de conjunctură, împotriva votului dat în 2012 de clujeni, doar pentru a-şi pune anumiţi oameni în funcţii. Cel mai grav mi se pare faptul că nu s-a discutat absolut nimic despre proiectele judeţului, i-a interesat doar ciolanul", a spus Oleleu. Absent de la şedinţă, fiind plecat din localitate, liderul de grup al social-democraţilor, preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan, reclamă trădarea liberalilor „E bină că totuşi au respectat legea şi s-au răzgândit asupra procedurii. PNL şi-a trădat electoratul şi nu există niciun motiv pentru asta, decât inconştienţa lor. Asta e, vom merge înainte, vom susţine interesele locale ale judeţului şi, în funcţie de următorii paşi pe care îi vor face, vom vedea ce decizii vom lua", a comentat Lăpuşan.

Ca de obicei, singurul care a dat culoare şedinţei a fost consilierul PSD Dan Canta. El a acuzat batjocorirea votului dat de clujeni USL în 2012 încă din momentul votului prin care i s-a acordat lui Vakar dreptul de a conduce şedinţa, calificând alianţa PNL-PDL drept „alianţa corupţiei". Canta a mai solicitat, de la microfonul CJ, două demisii. „Înşelăciunea electorală este un grav act adus împotriva celor care au votat. Cer public ca Horea Uioreanu să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, indiferent unde se află în acest moment. Cer public ca şi Ioan Petran să-şi dea demisia din funcţia de consilier judeţean. Acest judeţ nu a fost niciodată atât de afectat de corupţie, acest lucru nu-şi are rostul şi nu putem sta aici, la masă, împreună cu cineva acuzat de grave fapte de corupţie", a spus Canta.

În replică, Petran a promis că va demisiona doar în momentul în care procurorii îl vor acuza oficial. „Colegul Dan Canta este în eroare. Nu am fost acuzat de nimic, există doar o bănuială rezonabilă a procurorilor de suspiciune la ceva. Este o diferenţă de la cer la pământ între a fi acuzat şi a exista o bănuială. Promit că, în momentul în care sunt acuzat în mod oficial, cu documente, atunci îmi voi da demisia", a replicat Petran, provocându-l pe Canta să anunţe că nu se mai consideră coleg cu liderul grupului liberal.

La propunerea consilierului PSD Vasile Sălătioan, Vakar a promis că va solicita un audit în toate departamentele instituţiei. „Categoric vom cere un audit, pentru că trebuie să ştim ce fel de apă avem în pahar", a spus Vakar.

 

Comenteaza