Valsul palatelor pe grumazul justiţiei
- Scris de Valentin Malaescu
- 03 Oct 2013, 21:38
- Politica
- Ascultă știrea

Coabitarea Băsescu-Ponta e gata să se rupă înainte de a împlini un an. Modul în care au fost înlocuiţi din funcţiile de conducere doi procurori de la DNA şi comentariile ulterioare ale premierului sunt interpretate de opoziţie drept încălcare a independenţei justiţiei, care pune, din nou, în pericol admiterea României în spaţiul Schengen. Puterea ironizează reacţiile de la Cotroceni şi din Modrogan.
În opinia liderului PSD Cluj, Remus Lăpuşan, reacţiile preşedintelui Băsescu şi ale PDL sunt generate de pierderea pârghiilor de control asupra justiţiei. „Ţara arde şi baba se piaptănă. În rest declaraţiile domnului Traian Băsescu şi ale PDL sunt simple declaraţii politice. Pe undeva sunt de înţeles reacţiile lor, şi-au pus oameni în funcţii ca să instrumenteze dosare politice, iar acum, când îi pierd, fac gălăgie exact ca ceata lui Piţigoi, când dai într-unul, ţipă doi", a comentat Lăpuşan. El susţine că înlocuirea unui procuror de la DNA n-are cum influenţa procesul aderării la spaţiul Schengen. „Sunt convins că n-are nici o legătură. Să fim serioşi şi să ne uităm la ultimele declaraţii, în special din Franţa, să vedem ce-i interesează, de fapt, pe ei. Se ştie foarte bine că aderarea la Schengen e o chestiune politică şi atunci când în UE lucrurile se vor stabiliza şi aderarea la Schengen va intra pe un făgaş normal", a spus Lăpuşan. Şeful social-democraţilor clujeni susţine că nu ar duce lipsa pactului de coabitare. „Pe mine nu m-ar deranja să se rupă acest pact. Cine vrea să lucreze în interesul României o face şi cu pact şi fără pact", a afirmat Lăpuşan.
Preşedintele interimar al PNL Cluj, preşedintele consiliului judeţean, Horea Uioreanu minimalizează şi comentează ironic efectul pe care îl va avea înlocuirea celor doi procurori asupra decidenţilor europeni privind admiterea în spaţiul european fără frontiere. „Se prăbuşeşte lumea că au plecat şi au fost înlocuiţi doi procurori din vreo 30 câţi sunt la DNA", a afirmat liderul liberal. În privinţa posibilei ruperi a pactului de coabitare, el susţine că s-ar rupe ceva ce, în realitate, n-a existat niciodată. „Să înţeleg că a existat, totuşi, un pact de coabitare? Nici nu ştiu dacă, până acum, a luat cineva în serios posibilitatea unei coabitări cu Băsescu", a spus vicepreşedintele PNL.
Şeful PDL Cluj, Daniel Buda spune că România ar fi în marş forţat spre statutul de ţară bananieră. „E clar că România nu poate avea un raport pe justiţie favorabil, ci unul extrem de roşu, ca cei de la guvernare şi, în aceste condiţii, putem spune adio Schengen. Acesta e rezultatul dispreţului inimaginabil pe care Victor Ponta şi ai lui îl arată faţă de toţi cetăţenii români. Pactul de coabitare era necesar câtă vreme era respectată în special independenţa justiţiei. Când premierul Victor Ponta spune că se fac dosare la comandă politică şi cere schimbarea procurorilor - nu spun că înlocuitorii n-ar fi buni profesionişti - vorbim în mod clar de o imixtiune a politicului în justiţie. O intervenţie atât de brutală n-a existat nici pe vremea lui Adrian Năstase. Românii au ce şi-au dorit, sunt convins că mulţi români regretă acum că au pus ştampila de vot pe aceşti politicieni nemernici din fruntea României. Pentru politicieni momentul judecăţii vine la vot. Din păcate, de această dată momentul judecăţii mă tem că va veni prea târziu, peste mai bine de trei ani şi până atunci România va deveni cu adevărat o ţară bananieră", a comentat Buda.
Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente spune că demiterera lui Papici n-are cum să mai influenţeze raportul MCV şi, deci, aderarea la Schengen. „Raportul pe MCV va fi oricum negativ, pentru că, în loc să-şi facă treaba, instituţiile statului se ocupă de cu totul altceva, iar atunci când Băsescu a intervenit şi n-a acceptat să numească procuror general şi procuror-şef al DNA persoanele propuse de ministrul Justiţiei, doamna Mona Pivniceru, a fost exact acelaşi tip de ingerinţă în justiţie ca şi cea de acum a lui Victor Ponta, care l-a acuzat pe Papici că a făcut dosare politice", a apreciat Mate. El este de părere că, dacă Băsescu şi Ponta vor pact de coabitare, să-l facă după ce pleacă din funcţiile publice pe care le ocupă în acest moment. „Dacă Băsescu şi Ponta vor să coabiteze, n-au decât să plece din funcţiile pe care le ocupă, pentru că aici e vorba de o ţară şi de funcţionarea instituţiilor statului, nu de cât de bine sau de rău coabitează două persoane", a declarat Mate.