Vasile Dîncu: „Partenerii noștri liberali confundă, de multe ori, guvernarea cu lupta pentru putere” / „Descentralizarea este un imperativ”

Vasile Dîncu: „Partenerii noștri liberali confundă, de multe ori, guvernarea cu lupta pentru putere” / „Descentralizarea este un imperativ”

Europarlamentarul clujean, Vasile Dîncu, ales sâmbătă președinte al PSD Cluj, după o lungă perioadă în care a ocupat această funcție ca interimar, i-a „înțepat”, în discursul său, pe liberali, pe tema unei eventuale guvernări de dreapta, pe viitor.

Vasile Dîncu a prezentat colegilor săi de partid moțiunea cu care a candidat la funcția de președinte al PSD Cluj, intitulată „Transilvania comunităților puternice într-o Românie Europeană”. În discursul său, el a atras atenția asupra celor mai importante puncte din acest program. În opinia lui Dîncu, una dintre cele mai stringente probleme ale țării noastre este descentralizarea, care ar trebui să se realizeze cât mai urgent posibil.

„Așa zisul neoliberalism al pertenerilor noștri liberali din Transilvania a început să scârțâie puternic. Iar asta înseamnă că noi începem de fapt drumul spre victorie astăzi.

Moțiunea noastră se numește Transilvania comunităților puternice într-o Uniune Europeană. Noi, echipa acestei moțiuni, am vrut să sensibilizăm opinia publică de faptul că social democrația din Transilvaia are o istorie pe care trebuie s-o respectăm, și noi și Bucureștiul.

(...)Am vrut să aducem în actualitate acest pilon pur și corect al social democrației, să îl readucem în zilele noasttre. Am încercat, în primul rând să spunem că în viziunea social democrată modernizarea României nu se poate face fără dezvoltare. Iar Guvernul a făcut un salt extraordinar în ce privește modernizarea infrastructurii, în acest moment avem șantiere peste tot.

Apoi o altă componentă importantă pe care am dezvoltat-o în moțiune a fost umanismul ca dimensiune esențială a politicii de stânga”, a subliniat Dîncu.

El a mai atras atenția că „descentralizarea deciziei este un imperativ al dezvoltării României, atât la nivel politic, cât și la nivel administrativ, peste tot”. „Nu poți să administrezi de departe, de la București, poți să administrezi doar de aproape, de la centru poți să controlezi, să dai legislație. Din păcate descentralizarea începută și procesul de regionalizare început de noi s-a oprit la un moment dat. Va trebui ca aceste lucruri să continue și este misiunea noastră pentru următorii patru ani”, a spus liderul PSD Cluj.

Vasile Dîncu nu a ratat ocazia de a-i „înțepa” pe partenerii de guvernare, în contextul recentelor discuții pe tema unei eventuale guvernări de dreapta, după alegeri: „Mai nou s-a reînviat visul unei guvernări de dreapta... Sigur că toată lumea poate să aibă vise să guverneze, după cum își dorește dar nu am înțeles ce înseamnă guvernare de dreapta, nu am văzut o idee, ci doar că partenerii noștri liberali din nefericire de foarte multe ori confundă guvernarea cu lupta pentru putere. Să fim noi și ai noștri la putere (PNL – n.red). Ăsta este singurul lucru important (în viziunea lor – n.red). Chiar dacă am văzut o guvernare de dreapta eșuată putem zice că a fost un accident, dar am vrea să vedem ideile lor, de aceea și moțiunea noastră caută să recupereze cele mai importante idei de stânga pe care să le putem pune în practică”.

Vasile Dîncu a mai atras atenția că discursurile unor lideri din Ungaria care incită ținute în Transilvania nu ar trebui să treacă neobservate în rândul politicienilor români.

„Mai există un lucru care ține de noi, de Transilvania, despre care am scris în această moțiune. Comunitățile noastre, în general nu au fost legate de conflicte etnice puternice, războaie etnice, de multe ori conflictele au venit din afară, din politică. De la Budapesta, astăzi oricine din Ungaria ține discursuri politice oriunde în Transilvania, fără să primească nicio replică. Noi suntem pentru toleranță, în comunitățile noastre, am lucrat cu UDMR la guvernare, dar nu e normal să nu existe nicio replică din partea noastră atunci când demnitarii unguri vin și încearcă să incite aici în România. Cei care suntem la București trebuie să avem grijă să păstrăm demnitatea noastră în comunitățile din Transilvania”, a completat Dîncu.

Nu în ultimul rând, a mai subliniat social democratul, Transilvania este o locomotivă a integrării noastre în Uniunea Europeană și este esențial ca România să devină un lider regional important.

Vasile Dîncu a fost ales, sâmbătă, lider al PSD Cluj, în cadrul Conferinței Județene a partidului.

Comenteaza