V.D. către D.P.: "Nu contează că a venit USL-ul la putere... Pentru șpagă te leagă"

V.D. către D.P.: "Nu contează că a venit USL-ul la putere... Pentru șpagă te leagă"

V.D. îi spunea D.P. că se teme să nu fie depistată, afirmând "Păi, nu vezi că nu contează că a venit USL-ul la putere… Pentru şpagă te leagă", în condiţiile în care vorbeau despre eliberarea lui D.N. şi despre o eventuală intervenţie pentru eliberarea lui Nelu Iordache.

Procurorii anticorupţie arată, în referatul prin care au cerut instanţei arestarea preventivă a judecătoarelor V.D. şi A.C., de la Tribunalul Bucureşti, că în 15 ianuarie D.P., soţia avocatului D.P., a mers la locuinţa judecătoarei V.D. pentru a discuta despre dosarul privind eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, fost Staicu: "Am venit să facem discuţii, că-s nişte probleme", "Cu DINICĂ, ăsta!".

În discuţia cu V.D., D.P. a vorbit atât de banii care ar urma să fie daţi pentru eliberarea lui Dinel Nuţu, cât şi despre o eventuală intervenţie pentru eliberarea din arest a lui Nelu Iordache.

Nelu Iordache, proprietarul firmei Romstrade, este în arest preventiv din 2 decembrie 2012, fiind cercetat de procurorii DNA pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.

D.P. i-a spus judecătoarei V.D. că a introdus o cerere de eliberare şi pentru Nelu Iordache: "Că-i mai bine aşa, că eu mă duc, că mâine vreau să bag şi cererea pentru IORDACHE, că sunt ...[neinteligibil]... pe el ...[neinteligibil]...").

V.D. nu ar fi refuzat o eventuală implicare a sa în acest dosar, însă a afirmat că un asemenea demers nu poate avea succes: "La recurs nu ştiu, n-ai nici o şansă. Pe cuvântul meu! Ştii ce se întâmplă? Sunt foarte speriată pentru că e dosar monitorizat din afară...").

Judecătoarea D. a motivat că ar fi fost atenţionată că intervenţiile în acest dosar sunt riscante: "...ce mi-au zis ăştia de la Curte", "Şi au zis să: «Nu te băga, că nu, nu se...[neinteligibil]...»".

Potrivit procurorilor, V.D. şi-a manifestat grija de a nu fi depistată, conştientizând că se află în rândul celor care încalcă legea şi regretând intransigenţa organelor judiciare în raport cu faptele de corupţie: "Păi, nu vezi că nu contează că a venit USL-ul la putere... Pentru şpagă te leagă".

Din discuţia dintre V.D. şi D.P., înregistrată audio, a reieşit că S.V., grefier la Tribunalul Bucureşti, a pretins şi primit 5.000 de euro pentru a înregistra dosarului lui Dinel Nuţu la completul format din A.C., V.D. şi I.C.Ş., din 21 ianuarie 2013.

"Dacă se duce să bage... dosaru' la dumneavoastră...", „S. a cerut cinci mii!", „Da, e sută la sută luni! Sunteţi dumneavoastră cu şefa", "... cică, A. când a văzut dosaru' a zis: «Bă, rămân eu în el!» Şi nu ştia că sunteţi şi dumneavoastră", i-a spus D.P. judecătoarei D., potrivit înregistrării.

P.D. i-a spus V.D. că grefierul S.V. ar fi pretins 150.000 euro, din care 50.000 de euro pentru el şi 100.000 de euro pentru A.C.: "Şi i-a zis, cică, «Dacă vrei cerere să te scot afară ...[neinteligibil]... o sută cinci zeci de mii de euro! Cincizeci de mii vreau eu, o sută vrea A.»".

Totodată, S.V.ar fi afirmat în faţa avocatei lui Dinel Nuţu, I.A.R., că a discutat despre foloasele pretinse în schimbul eliberării acestuia din arestul preventiv cu judecătoarea A.C., aceasta fiind de acord: "Păi, da, că el se duce sus, da' are acces la ...[neinteligibil]...", „... Cică s-a dus şi ...[neinteligibil]... la ea aşa, ca să facă aşa ceva...".

Grefierul a promis şi că va intermedia o întâlnire între avocata I.R. şi judecătoarea A.C., urmând ca cele două să discute în liftul Tribunalului Bucureşti, într-un interval de timp în care acesta se va bloca între etaje: "Şi dacă vrei să te vezi cu ea, i-a zis că, cică, s-ar bloca cu liftu' până sus, la... aşa... Să bage avocata... ".

S.V. ar fi afirmat că şedinţa în care se va discuta punerea în libertate a lui Dinel Nuţu va avea loc la ora 09.00 ("Şedinţa e la ora nouă!"), banii pretinşi în schimbul acestei soluţii urmând să fie remişi luni, 21 ianuarie 2013, la ora 13.00: "I-a zis lu' asta că el de ieri îi dă banii, lu' A.... i-a zis că-i dă luni la unu şi...".

Deoarece pretenţiile grefierului i s-au părut exagerate - "Da' ăsta e... strigător la cer ce ... ce a cerut şi, oricum, ă..." -, D.P. a apelat la V.D., cerându-i să discute cu A.C. să renunţe la serviciile lui V., astfel încât banii să nu mai fie remişi prin intermediul acestuia: "Da, spuneţi-i lu' A., spuneţi-i lu' A....", "Ce spune ea şi vedeţi dacă se leagă ce v-am spus eu, ce i-a spus asta lu' S. cu...".

Judecătoarea D. a fost de acord că grefierul a pretins o sumă mult prea mare - "Doamne! Păi, pentru ce vrea, fraţilor, cinci mii?" - şi că ar trebui să se renunţe la serviciile lui - "Mamă, trebuie înlăturat! Înseamnă că eu am o poziţie...".

Potrivit noii strategii, suma de 150.000 de euro trebuia remisă de avocata R. lui D.P., care, la rândul ei, urma să aducă banii la locuinţa judecătoarei V.D., la data de 18 ianuarie: "Că banii de adus vi-i aduc vineri!". Totodată, cele două au stabilit să mai aibă o discuţie în 16 ianuarie, în jurul orei 19.00: "Nu, că vin tot aşa ...[neinteligibil]... vedeţi dumneavoastră că eu oricum vin pe la şapte, aşa...".

Totodată, D.P. şi-a manifestat disponibilitatea de a mări cuantumul sumei de bani promise în schimbul eliberării lui Nuţu: "Şi să vorbiţi cu A. dacă mai vreţi ceva peste şi ce!".

V.D.şi A.C., suspendate de CSM din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, fost Staicu.

Alături de acestea au mai fost arestaţi avocata I.R., M.V., A.C. şi M.N.. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui M.C., acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, avocaţii celor arestaţi declarând recurs, care urmează să se judece la instanţa supremă.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi S.V., grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, D.P., avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, D.P., pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

Comenteaza