Zelenski: Armata rusă trebuie să se retragă de la centrala nucleară de la Zaporojie "fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil"

Zelenski: Armata rusă trebuie să se retragă de la centrala nucleară de la Zaporojie "fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou Moscovei să repună imediat centrala nucleară de la Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei, înaintea discuţiilor cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

”Diplomaţii ucraineni, oamenii noştri de ştiinţă din domeniul nuclear şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt în contact permanent, iar acum se lucrează la trimiterea misiunii AIEA la centrala nucleară din Zaporojie”, a transmis Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.  

Potrivit preşedintelui, ”numai o transparenţă absolută şi o situaţie controlată la şi în jurul centralei pot garanta o revenire treptată la o siguranţă nucleară normală pentru statul ucrainean, pentru comunitatea internaţională şi pentru AIEA”.  

”Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi din toate zonele învecinate şi să îşi retragă echipamentele militare de la centrală. Acest lucru trebuie să se întâmple fără nicio condiţie şi cât mai curând posibil”, a mai transmis preşedintele, potrivit dpa.  

Zelenski a afirmat și că ”Ucraina este pregătită să asigure un control adecvat al AIEA, iar misiunea relevantă poate fi trimisă la centrala Zaporojie în mod legal, foarte rapid şi cât mai eficient posibil”.  

Comenteaza