Foto Povestea celebrului cojoc Alain Delon, fabricat în Transilvania. Cu cât se vând acum pe OLX

Povestea celebrului cojoc Alain Delon, fabricat în Transilvania. Cu cât se vând acum pe OLX
Povestea celebrului cojoc Alain Delon, fabricat în Transilvania: „Toată lumea voia să cumpere, dar era foarte greu”
Povestea celebrului cojoc Alain Delon, fabricat în Transilvania: „Toată lumea voia să cumpere, dar era foarte greu”
Povestea celebrului cojoc Alain Delon, fabricat în Transilvania: „Toată lumea voia să cumpere, dar era foarte greu”

Actorul Alain Delon a murit duminică, 18 august, la vârsta de 88 de ani, în locuința sa dintr-un sat din Franța. Starul de cinema și-a trăit ultimele clipe înconjurat de familie, după cum arată comunicatul transmis de copiii săi.

Pe lângă zestrea cinematografică impresionantă pe care o lasă în urmă, francezul Alain Delon a însemnat și un simbol al modei în anii 70, vremuri mai puțin ușoare, când era o provocare să încerci să faci rost de un așa-numit "alendelon". Este vorba despre un cojoc pe care îl purta actorul, iar cuvântul 'alendelon' a și intrat în dicționarul limbii române. Cojocul a fost produs într-o fabrică la Orăștie, pe vremea comuniștilor, și era la mare trecere, deși prețul era unul piperat. 

Alain Delon a purtat prima dată celebra haină de blană în câteva scene din pelicula „Rocco și frații săi”, din 1963. La noi a devenit cu adevărat populară abia după filmul „A fost cândva un hoț”, lansat în cinematografele din România în 1965. Ulterior, această haină a început să fie produsă la Orăştie, scrie Antena 3.

„Gulerul, reverul, buzunarele sunt aplicate exact cum le purta Alain Delon în filmele sale în anii 60”, spune Gabriel Popa, fost director al fabricii Vidra Orăștie.

Din cauza preţului ridicat, dar şi al procedeului complicat de producţie, majoritatea hainelor mergeau către export. În România, să porţi o astfel de piesă reprezenta un veritabil motiv de fală printre oameni. Prețul unui astfel de cojoc la nivelul anului 1965, când a apărut prima oară, era de circa 2.000 – 3.000 de lei, în condițiile în care salariul mediu net era de 1.028 de lei. După Revoluție însă, a început declinul fabricii. Vidra s-a închis definitiv în 2007, după ce a dat faliment.

Acum, astfel de cojoace sunt scoase la vânzare pe platformele online de profil, cu prețuri între 100-800 lei. 

Alain Delon a ajuns prima dată în România în 2017, la Transilvania International Film Festival (TIFF). Aici a aflat, pentru prima dată, despre cojocul care îi poartă numele și isteria creată în jurul acestuia.

Alain Delon a murit duminică la vârsta de 88 de ani.

Comenteaza