Video Primarul Emil Boc, în apărarea fondurilor de coeziune

Primarul Emil Boc, în apărarea fondurilor de coeziune
| Foto: facebook.com/EmilBoc

Emil Boc trage, din nou, un semnal de alarmă în ce privește importanța fondurilor europene de coeziune pentru statele membre UE.

Edilul a subliniat, la ZIUA LIVE, că pentru politicile strategice trebuie găsite alte căi de finanțare, nu fondurile de coeziune.

„Am început să adun voci tot mai multe și mai consistente pentru a apăra, din perpectiva mea, viitorul fondurilor europene, în special viitorul fondurilor de coeziune, adică acele fonduri care mențin Europa unită, acele fonduri care asigură un minim de standard de servicii în infrastructură, educație, sănătate, în ceea ce înseamnă calitatea vieții, în fiecare colț al Uniunii Europene. Sunt acele fonduri care dau consistență libertății de a alege să rămâi acasă sau să mergi în UE, să ai libertate de mișcare.

Fără fondurile europene de coeziune nu vom reuși să menținem o Europă închegată, unită, să avem o piață unică dezvoltată și consolidată, ci vom avea o agravare a fenomenului de exod al forței de muncă, o mișcare doar de la est la vest și de la sud la nord, în Europa, cu o singură direcție, care va agrava pe termen mediu și lung situația în Europa, putând pune în discuție chiar destrămarea UE.

Deja o treime din populația Europei trăiește în zone unde în ultimii 20 de ani nu s-a îmbunătățit situația, noi ne-am îmbunătățit situația bine, mult, în ultimii 20 de ani, dar suntem departe de ceea ce ne-am dori cu adevărat să fie. Numai dacă ne gândim la infrastructură, avem nevoie să terminăm centura metropolitană, să terminăm metroul, să terminăm conectarea Clujului la autostradă sau conectarea gării de aeroport, adică infrastructură de bază, pe care alții o au deja”, a spus Emil Boc.

Primarul a insistat asupra importanței de a avea libertatea de a alege și a decide locul în care un cetățean european se poate dezvolta și poate trăi, „iar mișcarea să fie dus-întors, nu doar într-o singură direcție”, lucru care din păcate se întâmplă foarte des în România.

„În momentul de față există acest pericol ca banii de la coeziune să fie luați și folosiți pentru alte urgențe ale UE, care sunt pe masă, apărarea comună, care este o urgență, este finanțarea politicilor verzi, finanțarea digitalizîrii Uniunii, finanțarea procesului de extindere a UE. Se pune întrebarea de unde vor veni banii pentru aceste politici strategice?

Și tot mai mulți spun: o treime din bugetul UE este pe coeziune, ia să luăm noi banii ăștia și să-i folosim de exemplu, pentru apărare, pentru extinderea UE.

Nu asta e soluția, asta ar însemna începutul sfârșitului UE și distrugerea a ceea ce am construit, e nevoie de soluții financiare acum. (...)Discuția este despre cum se finanțează viitorul UE, stăm doar în ceea ce e azi 1 la sută din bugetul fiecărei țări către UE, contribuție? De acolo, o treime din bani merg pentru politica agricolă, o treime pentru politica de coeziune și o treime alte funcționalități”, a completat Emil Boc.

Reamintim că, săptămâna trecută, primarul Emil Boc a susținut, la Bruxelles, un discurs pe tema politicii de coeziune și a fondurilor europene și a atras atenția că la nivelul Uniunii Europene trebuie găsite soluții de finanțare private și publice, pentru politicile strategice, fără a fi afectat bugetul acesteia.

Comenteaza