Secret Santa, un obicei modern de Sărbătorile de iarnă, tot mai prezent și în România
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Dec 2024, 09:05
- Promo
- Ascultă știrea

În preajma Crăciunului, se obișnuiește să se ofere cadouri atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. De altfel, luna decembrie mai este cunoscută și drept Luna Cadourilor.
Deși Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu alte valori mai degrabă morale, oferirea de daruri este adesea în prim-plan și poate fi motivată cumva de dorința de a produce bucurie celorlalți.
Generozitatea este prețuită în relațiile umane, iar Crăciunul reprezintă un prilej perfect pentru a o valorifica în cel mai bun sens.
În mediul de afaceri, companiile dăruiesc de obicei cadouri atât angajaților, cât și colaboratorilor - parteneri de afaceri de orice fel, inclusiv clienți de importanță majoră pentru respectivele firme. Cadourile corporate – de exemplu coșuri cadou gourmet - au devenit o parte integrată din eticheta de business și în România, urmându-se trendul din țările mai dezvoltate economic. Gestul oferirii de cadouri a devenit apreciat și de IMM-uri, nu doar de marile companii.
Secret Santa - ce înseamnă și cum se procedează
Tot în acest mediu corporativ, dar nu numai acolo, s-a conturat în ultimii ani un alt obicei tot mai des regăsit: inițiativa de tip Secret Santa. Practic, este vorba despre oferirea reciprocă de cadouri între mai multe persoane dintr-un grup social, dar pe baza unui sistem foarte bine gândit, în care fiecare oferă un cadou, fiecare primește un cadou.
Nu se aleg destinatarii cadourilor, ci planul se decide prin tragere la sorți. Se stabilește desigur o valoare standard a cadourilor, pentru un echilibru cât mai ridicat. Mai departe, fiecare persoană trebuie să pregătească un singur cadou, pentru cel sau care i-a fost desemnat în secret. Destinatarul darului nu știe, în cele mai multe cazuri, de la cine va primi cadoul, pentru a exista elementul de surpriză.
De ce este o idee bună să se folosească sistemul Secret Santa
În mod obișnuit, oferirea de cadouri într-un anumit grup social (de exemplu la locul de muncă, într-un anumit departament) poate să fie o chestiune stresantă, căci ar trebui să se țină cont de foarte multe detalii. Este dificil să oferi daruri unui număr mare de persoane și să ai grijă ca acestea să fie valoare egală. Pe de altă parte, este neplăcut să oferi un cadou ieftin și să primești un cadou scump sau invers.
Prin sistemul Secret Santa, se evită multe situații neplăcute. Se poate spune că totul va fi corect și echilibrat, fără ca unele persoane să se simtă neglijate sau fără a se crea unele probleme, rivalități si gelozii în cadrul grupului.
Sărbătorile de iarnă - vibe de Crăciun pretutindeni
În luna decembrie, pe măsură ce se apropie Sărbătorile de iarnă, se poate observa spiritul Crăciunului peste tot în jurul nostru. La TV, pe streaming video și în cinematografe sunt promovate filmele speciale de Crăciun, în special comedii romantice, dar și producții horror sau thriller. În mall-uri și în alte spații publice, inclusiv pe străzi în marile orașe, decorațiunile festive ne introduc în atmosfera de sezon.
Goana după cadouri se realizează și pe internet, așa că magazinele online se pregătesc la rândul lor cu design de sezon. Unele aplicații de mobil instalate pe smartphone sau tabletă primesc chiar un logo adaptat cu motive de Crăciun. Este așadar imposibil să nu interacționezi cu elementele care vestesc această perioadă specială din an.
Vibe-ul de Crăciun este evident și în lumea jocurilor de online casino, pe platformele de specialitate existând categorii ample cu atracții ce fac referire directă la perioada Sărbătorilor. Colecțiile de jocuri de cazinou pot include imagini speciale, dar și simboluri legate de Santa, Xmas, oameni de zăpadă, elfi și alte motive de Crăciun. Există și sloturi noi online care folosesc o astfel de temă, așa cum sunt Candy Palace - Christmas Edition, Dice & Roll - Christmas Edition și Caramel Hot - Christmas Edition, toate din portofoliul furnizorului Amusnet.
Un alt obicei modern de Sărbătorile de iarnă este cel al vizitării de Târguri de Crăciun. Astfel de evenimente sunt organizate în piețe publice din orașele mari, de exemplu în București, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Constanța. Cei care au de pregătit cadouri de Secret Santa pot face cumpărături inclusiv la aceste Târguri de Crăciun.