Foto Un vin alb produs la Cluj a fost revelația la Concours Mondial de Bruxelles

Un vin alb produs la Cluj a fost revelația la Concours Mondial de Bruxelles

Issa Chardonnay Barrique 2022, vedeta prestigiosului concurs internațional.

Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj, dar și pentru România! Issa Chardonnay Barrique 2022 a fost vedeta celei de-a 31-a ediții a Concours Mondial de Bruxelles desfășurată recent în Guanajuato, Mexic. Vinul românesc a fost desemnat International White Wine Revelation și a primit Medalia Grand Gold. Acest titlu este acordat vinului alb care obține cel mai mare punctaj dintre toate vinurile albe participante în competiție și este o distincție care recunoaște excelența și calitatea deosebită a vinului premiat.

Concours Mondial de Bruxelles este cea mai mare competiție itinerantă de vinuri din lume. La ediția din acest an, desfășurată în 7-9 iunie, au fost înscrise aproape 7500 de vinuri din 42 de țări. Experți din 45 de țări au evaluat vinurile fără a cunoaște identitatea lor. Din toate vinurile prezentate, doar 30% au primit o medalie. Rezultatele au fost anunțate marți, 18 iunie.

„Este o adevărată satisfacție că am reușit să adunăm atât de multe vinuri pentru această nouă ediție, în ciuda unui context global provocator. Acest lucru demonstrează că producătorii au încredere în noi, iar noi suntem onorați de acest lucru!” a declarat Thomas Costenoble, directorul CMB.

Issa Chardonnay Barrique este un vin alb sec, de origine românească, produs de Crama La Salina din Transilvania. Este cunoscut pentru calitatea sa superioară și caracterul distinctiv, obținut prin maturarea în baricuri de stejar. De un galben strălucitor, culoare care indică o maturare atentă, acest Chardonnay are arome fructate complexe de piersică, măr și ananas, completate de note subtile de vanilie, coajă de pâine prăjită și caramel.

”Este un vin elegant și bine echilibrat, cu o structură plină și o aciditate moderată. Gustul final este persistent, cu o plăcută notă de stejar și un echilibru perfect între fructuozitate și influențele baricului. Eu am simțit de mai demult că are un potențial extraordinar. Am folosit un butoi din stejar românesc de 500 litri în loc de 225 ca să reduc puțin impactul notelor de vanilie și a fumului. Am vrut să trec lent către un stil mai fructat. Rezultatele au început să apară cu recolta din 2021, pentru care am primit premiu la Mundus Vini. Mai apoi, recolta din 2022 a beneficiat și de batonaj”, a explicat Ioan Ovidiu Maxim, oenolog și administrator Crama la Salina, Turda.

Ediția 2022 a vinului a fost produsă într-o cantitate totală de 10.000 de litri, echivalentul a aproximativ 13.700 de sticle. Momentan, vinul se găsește pe piață la prețul de aproximativ 10 euro.

”Suntem onorați de această recunoaștere internațională importantă atât pentru noi, cât și pentru țara noastră. România este o țară binecuvântată cu soluri fertile și o climă favorabilă, ideale pentru cultivarea unor soiuri de struguri de calitate superioară, care ne permit producerea unor vinuri calitative. Îi sfătuiesc pe toți cei care vor să deguste Issa Chardonnay Barrique să ni se adreseze rapid sau să îl caute în magazine, fiindcă sigur va dispărea rapid. Deja am început să primim multe telefoane și comenzi”, a mai spus Ioan Ovidiu Maxim.

Pe lângă marele premiu, Crama La Salina a primit la Concours Mondial de Bruxelles și o medalie de aur pentru Issa Nidus Fetească Neagră 2019 și o medalie de argint pentru Issa Chardonnay 2023.

În 2025, Concours Mondial de Bruxelles - competiția de vinuri rose – va avea loc în România. Aceasta se va desfașura în perioada 28-30 martie 2025 în Constanța, Dobrogea, și este o premieră în istoria vinului din România. Concours Mondial de Bruxelles este primul mare concurs internațional de vinuri care alege ca destinație, pentru una din competițiile sale, țara noastră.

Despre Crama La Salina

Crama La Salina, situată în apropierea Salinei Turda, pe Dealurile Durgău din Transilvania, este un proiect viticol reînviat de doi pasionați de vinuri și îngrijit acum de frații Teofil și Simion Mureșan. Beneficiind de terroir-ul specific Văii Arieșului și de o tradiție viticolă ce datează din perioada Imperiului Roman, crama produce vinuri sub brandul ISSA. Complexul include și restaurantul "Sarea-n Bucate" și o pensiune cu 13 camere. Tehnologia modernă și atenția la detalii asigură vinuri de calitate care reflectă tradițiile și istoria locului.

În completarea experienței oenologice, a fost deschis Biniște și Cai, un complex turistic și de wellness care combină facilități de echitație, cazare, restaurant cu produse locale și servicii de wellness, creând un loc ideal pentru relaxare și conectare cu natura.

Comenteaza