O dată pe an, episcopul din Cluj spală picioarele a 12 preoţi şi studenţi. Ce mesaj are VIDEO

O dată pe an, episcopul din Cluj spală picioarele a 12 preoţi şi studenţi. Ce mesaj are  VIDEO
Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a spălat astăzi picioarele a 12 preoţi şi studenţi seminarişti. Ceremonia repetă în mod simbolic gestul lui Iisus Hristos, care la Cina Cea de Taină a spălat picioarele celor 12 apostoli.

Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a oficiat astăzi, în Joia Mare, o ceremonie religioasă în cadrul căreia a fost reconstituită scena biblică în care Isus a spălat picioarele celor 12 apostoli.

"Momentul spălării picioarelor, în mod particular, este invitaţia pe care Isus o face ucenicilor săi de a spăla şi ei greşelile unii altora şi a le şterge cu virtutea iubirii; este exemplul şi invitaţia spălării picioarelor ca şi noi între noi, creştinii, să învăţăm să iertăm, sa spălăm picioarele celui de lângă noi, să-l sprijinim atunci când cade", spune episcopul Florentin Crihălmeanu.

Zeci de creştini greco-catolici au luat parte la slujba oficiată la Biserica "Schimbarea la faţă" din Cluj. "A fost foarte impresionantă, mişcătoare, pentru toţi cei care au intrat în Biserică bănuiesc că a rămas un moment de referinţă", spune unul dintre ei. "Foarte buna şi foarte sufletească, îmi merge direct la inimă".

Episcopul Florentin Crihălmeanu le-a transmis credincioşilor să trăiască cu smerenie aceste zile de Sărbătoare şi i-a îndeanat la iertare, împăcare şi bucurie. "Ne rugăm în continuare bunului Dumnezeu să trăim aceste momente ale patimilor, intrând în mormânt cu Mântuitorul, pentru ca la ceasul cel rânduit să putem învia împreună cu El. Doresc tuturor un timp binecuvântat şi luminat de Domnul", a transmis el.

Ritualul spălării picioarelor este o tradiţie în Biserica greco-catolică, fiind repetat cu sfinţenie în fiecare an, în Joia Mare.


Reporter: Ioana Pîrlea
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza