A doua slujbă de Paşte de astă noapte: ţinută într-o marţi, fără mască şi fără distanţare socială

A doua slujbă de Paşte de astă noapte: ţinută într-o marţi, fără mască şi fără distanţare socială

Sute de credincioşi au mers, marţi seara, la catedrala arhiepiscopală din Constanţa, acolo unde IPS Teodosie a oficiat slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşte.

IPS Teodosie a transmis credinciosilor sa stea la distanta cuvenita pentru a primi Lumina si sa respecte regulile sanitare.

"Dupa ce se canta Invierea Ta Hristoase, asa cum se cuvine la incheierea sarbatorii Invierii Domnului, va vom da Lumina si voi trece printre dumneavoastra. Va rog sa stati la distanta cuvenita, voi da slujitorilor si toti vor veni la dumneavostra, sa tineti toate regulile sanitare, sa petrecem aceasta noapte luminoasa asa cum ati cerut dumneavoastra, la cererea dumneavostra fac aceasta slujba, nu puteam sa va refuz pentru lacrimile si zbuciumul pe care l-ati trait fiind despartiti de Biserica in noaptea Invierii", a precizat arhiepiscopul Tomisului inainte de a imparti Lumina Sfanta.

El sustine ca nu a inventat aceasta slujba, ci a facut-o cum scrie la carte. "Vrem sa fie in noaptea aceasta, cand slujba este asa cum scrie in carte, nu am inventat-o eu, vreau sa simtiti ca ati avut parte de Inviere si de Lumina Invierii. Este Lumina primita in Sambata Mare de la Ierusalim. Iata, la sfarsitul sarbatorii Invierii, nu face alta slujba decat cea care este prevazuta in carte, cum ne-a trimis si Patriarhia la timpul cuvenit, cum se fac slujbele pe tot anul. Sa ne ajute Dumnezeu sa simtim fiorul Invierii lui Hristos pentru ca Invierea tine 40 de zile, chiar si joi (cand e de fapt Inaltarea) este Invierea Domnului", a mai spus IPS Teodosie.

Apoi, arhiepiscopul Tomisului a inceput sa imparta Lumina credinciosilor. Nici IPS Teodosie, nici preotii care il insoteau nu purtau masca. De asemenea, multi dintre credinciosi nu purtau masca de protectie. Un barbat a provocat scandal inainte de a incepe impartirea Luminii Sfinte, iar un echipaj de politie l-a ridicat.

Dupa miezul noptii, preotii au inceput sa citeasca Evanghelia Invierii si a debutat Slujba Utreniei Invierii.

Nu se ofera Paste sfintit (ca la Inviere), ci anafora, dupa randuiala liturgica, au precizat reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopul a declarat jurnalistilor ca aceasta slujba urmeaza randuiala de la Patriarhie: "Este randuiala de la Patriarhie, de pe tipiconul de la Patriarhie, nu adaug nimic, doar ca e noaptea si ca am dat Lumina. Nu am modificat absolut nimic, asa e slujba la orice biserica".

Intrebat daca nu se pot infecta credinciosii la impartasanie, arhiepiscopul Tomisului a spus: "Nu, se pot vindeca. Nu am putut sa ii aman pe credinciosi. Eu stiu ca la orice Liturghie se impartaseste. Liturghia nu e facuta sa stam departe. S-au pregatit cu post, s-au spovedit, aceia se impartasesc".

Cand i s-a atras atentia ca oamenii nu respecta distantarea sociala, IPS Teodosie a afirmat: "Nu vor pati nimic. Eu nu pot sa fiu politist".

Permanenta Arhiepiscopiei Tomisului a decis: in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba inceputului pascal si Sfanta Liturghie, clerul chemand credinciosii sa primeasca Lumina Invierii ca in noaptea de Pasti.

Arhepiscopia Tomisului a explicat ca a luat aceasta decizie deoarece pe data de 27 mai este Odovania (Incheierea) praznicului Invierii Domnului, cand randuiala slujbei prevede acelasi inceput ca in noaptea Invierii si ca sunt dorinte neimplinite ale credinciosilor de a se impartasi la Liturghia Invierii din noaptea de Pasti si de a duce, la casele lor, Lumina Invierii, ca pe un drum simbolic al urcusului spre Inviere.

De asemenea, Arhiepiscopia a mai precizat ca arhiereul locului poate randui zile de post, conform canoanelor bisericesti si ca randuiala Odovaniei Invierii practicata in Biserica Ortodoxa a Greciei, transmite ziare.com.

Comenteaza