A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este strict interzis să mănânci în această perioadă

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este strict interzis să mănânci în această perioadă

Postul Adormirii Maicii Domnului a început luni, 1 august, și va ține până pe 15 august.

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an pe 15 august. Ziua când Maica Domnului s-a ridicat la ceruri, să șadă alături de fiul ei, este denumită popular și Sfânta Maria mare sau Uspenia.

Iținial, creștinii țineau diferit acest post. Unii dintre aceștia posteau doar pe 6 august, în timp ce alții țineau post timp de 8 zile, sau chiar întreaga lună august. În secolul al XII-lea, la sinodul din Constantinopol s-a stabilit ca postul să înceapă la data de 1 august și să țină până la 15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului

Conform preoților, în postul Adormirii Maicii Domnului, în zilele de luni, miercuri și vineri nu se mănâncă nimic până la orele 15:00. După această oră, se consumă doar hrană uscată, de post. În zilele de marți și joi se pot consuma produse de post, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la vin și untdelemn.

Pe data de șase august este dezlegare la pește, fiind ziua în care creștinii prăznuiesc Schimbarea la față a Domnului.

În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cununii, cum, de altfel, nici în celelalte posturi, creștinii nu trebuie să danseze sau să cânte. Tot în acest post sunt interzise relațiile intime, dar și consumul de alcool sau fumatul.

Comenteaza