Astăzi este sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Se ține post aspru

Astăzi este sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Se ține post aspru

Creştinii sărbătoresc sâmbătă Înălţarea Sfintei Cruci, o zi care aminteşte de găsirea lemnului crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, în sec. IV.

După ce împărăteasa Elena a găsit la Ierusalim, în anul 326, lemnul Crucii pe care fusese răstignit Mântuitorul Hristos, Patriarhul Ierusalimului Macarie a înălțat crucea în fața mulțimii spre închinare. Ulterior, împăratul Constantin cel Mare a construit Biserica Învierii Domnului, care a fost sfințită la 13 septembrie anul 335; a doua zi, 14 septembrie, a fost așezată în biserică Sfânta Cruce, găsită de împărăteasa Elena.

Înălțarea Sfintei Cruci este singura sărbătoare mare din creştinism în care se ține post. Ea amintește de sacrificiul lui Iisus Hristos pe cruce pentru mântuirea oamenilor, iar postul este considerat în creștinism gestul de sacrificiu personal al credinciosului ca mulțumire adusă lui Dumnezeu.

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci este marcată prin post aspru. Crucea este un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului, iar sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci este singura cu post aspru şi rugăciune care apare la data de 14 septembrie atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin.

Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară. De asemenea, tradiția spune că înainte de a se retrage, șerpii se strâng la un loc și fac o piatră nestemată, cu care pot fi vindecate toate bolile.

De Ziua Crucii, se vor sfinți atât butoaiele cu vin cât și viile, dar strugurii din ultima tufa de vie, numiți și strugurii lui Dumnezeu, nu vor fi culeși de gospodari, ci dați ca ofrandă păsărilor cerului. În 14 septembrie din vița uscată se fac focuri, iar în jurul acestora se fac petreceri. Tot în această zi se duc la biserică pentru a fi sfințite busuioc, mentă, măghiran și cimbru, care se crede că ne apără asupra multor boli.

Tradiția spune că în această zi nu e bine să mâncați usturoi, prune, pește și nuci, dar și alte alimente care seamănă cu o cruce. Cine ține post negru își va vindeca atât trupul, cât și sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii. Pentru belșug și spor se păstrează în portofel monede sfințite.

Comenteaza