Calenda Ortodox 26 și 27 martie: Sâmbătă - Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil / Duminică: Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic

Calenda Ortodox 26 și 27 martie: Sâmbătă - Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil / Duminică: Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic
| Foto: crestinortodox.ro

La sfârșit de săptămână, pe 26 și 27 martie, credincioșii cinstesc Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil și o pomenesc și pe Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic. De asemenea, este și dezlegare la ulei și vin.

Sfârșitul de săptămână vine cu două evenimente importante în Calendarul Creștin Ortodox. Sâmbătă, pe 26 martie este Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, iar pe 27 martie, duminică, creștinii o prăzuiesc pe Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic. 

Sfântul Arhanghel Gavril, vestitorul nașterii lui Iisus Hristos

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria; el este cel care a vestit „taina cea din veac ascunsă”; el este vestitorul Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Sfântul Gavriil este unul dintre cei șapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu. El s-a înfățișat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai inainte de a se arăta Fecioarei Maria. El este trâmbița ce aduce veștile cele bune ale lui Dumnezeu.

Potrivit unor Sfinți Părinți, tot Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună și Sfinților Părinti Ioachim și Ana, cum ca vor naște o fată, pe Maica Domnului. Se mărturisește că tot el este cel care l-a insoțit pe Moise, în pustie, atunci când dreptul a scris Cartea Facerii. Tot el este cel mai de seamă dintre toate cetele îngerești, el stând lângă Tronul lui Dumnezeu și ducând omului cele mai mari vești dumnezeiești, potrivit crestinortodox.ro

Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, după Buna Vestire, pe 8 noiembrie, când sărbătorim Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și pe 13 iulie, când facem pomenire de minunile săvârșite de Sfantul Arhanghel Gavriil.

Troparul Sfântului Arhanghel Gavriil

Mai marele Voievod al Ostilor cerești, rugămu-te pe tine noi nevrednicii. Ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi, cu acoperamântul aripilor măririi tale celei netrupești, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm: Izbăvește-ne din nevoi ca un mai mare peste cetele puterilor celor de sus.

Tot pe 26 martie, facem pomenirea:

  • Sfinților Mucenici Montanus preotul și Maxima, soția lui;
  • Sfinților 26 de Mucenici care au pătimit în Gotia;
  • Sfinților Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil și alți 40, din parțile Răsăritului;
  • Sfântului Preacuvios Ștefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;
  • Sfântului Sfințit Mucenic Irineu din Srem;
  • Sfântului Cuvios Malhu;
  • Sfântului Cuvios Vasile cel Nou

Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic

Sfânta Matronă a fost o copilă săracă și orfană, roabă în casa unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic. Aceasta neîncetat își bătea joc de credința Matronei, și tot timpul căuta toate mijloacele pentru a o face să se lepede de Hristos și să meargă împreună cu ea la sinagogă. Cand Pautilla, stăpâna Matroanei a auzit că sluga sa merge în ascuns la biserica creștinilor, i-a zis:

„Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica creștinească?" La aceasta intrebare Matroana a raspuns: „De vreme ce Dumnezeu este în biserica creștinească, iar de la sinagoga iudaică s-a departat, nu mă duc la sinagogă, ci la biserică".

Plină de furie la acest răspuns, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini și a lăsat-o fără mâncare. Însă, Matroana șezând în genunchi la rugăciune și slăvind pe Dumnezeu, legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu. După aceasta Matrona a mai fost încuiata și înfometată încă de doua ori. A murit din cauza lipsei de hrană. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creștinii au luat trupul muceniței și l-au îngropat cu cinste. Episcopul cetății aflând că la mormantul muceniței Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserică deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele venice căzand de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Mucenițe Matroana.

Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic

Mieluseaua Ta, Iisuse Matroana, strigă cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărațesc cu Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci ca o jertfă fară prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Tot pe 27 martie, facem pomenirea:
- Sfântului Cuvios Chiric din Apro;
- Sfintilor Mucenici Filet Sincliticul, cu soția lui, Lidia, și cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid și Amfilohiu;
- Sfinților Mucenici Ioan și Baruh;
- Sfântului Proroc Anania;
- Sfântului Cuvios Pavel, episcopul Corintului;
- Sfântului Cuvios Eutihie;
- Sfântului Cuvios Ioan din Licopolis.

 

Comenteaza