Calendar Creștin Ortodox 14 noiembrie 2021. Astăzi este pomenit unul dintre cei 12 Apostoli

Calendar Creștin Ortodox 14 noiembrie 2021. Astăzi este pomenit unul dintre cei 12 Apostoli

În Calendarul Creștin Ortodox, la data de 14 noiembrie este pomenit Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos.

Sfântul Apostol Filip era din cetatea Betsaida. Tot aici s-au născut și alți doi apostoli, Petru și Andrei. Aceștia doi erau frați pescari, pentru că se ocupau cu pescuirea peștelui până când au fost chemați de Hristos la apostolat.

Sfântul Apostol Filip era un bun cunoscător al Sfintei Scripturi, pentru că părinții săi s-au ocupat de educația lui de mic.

Sfântul Filip a fost cinstit de Hristos între cei doisprezece Apsotoli. Pe lângă credința și iubirea față de Hristos, Sfântul Apostol Filip ieșea în evidență și prin îndrăzneala sa, astfel că multe le-am aflat datorită întrebărilor lui.

După Cina cea de Taină, Sfântul Apostol Filip l-a rugat pe Hristos să le arate cine este Tatăl.

 
Această întrebare a adus mult folos Bisericii, deoarece credincioșii au învățat că Fiul este de o ființă cu Tatăl.

Sfântul Apostol Filip a fost chinuit și torturat la vârsta de 87 de ani, în cetatea Hierapolis. A fost bătut cu pietre și răstignit cu capul în jos.

 
Tradiția spune că atunci când Sfântul Filip și-a dat duhul, pământul s-a cutremurat și a înghițit mulți dintre cei care îl chinuiseră.

Mormantul Sfantului Apostol Filip a fost descoperit recent, în orașul antic Hierapolis, numit astăzi Pamukkale, în provincia Denizli, în sud-vestul Turciei. Mormântul se află pe culmea unui deal din nord-estul orașului, în afara zidurilor cetății, potrivit crestinortodox.ro.

Cu Razele Cele Prealuminate ale Dumnezeieştii Străluciri, lui Hristos îndulcindu-te luminat, de Dumnezeu propovăduitorule Apostole Filip, cu strălucirile tale cele după împărtăşire, luminează-ne pe noi.

Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel Ce ţie ţi-a arătat mărirea Părintelui prin Sine, Sfinte Filip, Hristos cu ceata ucenicilor pe tine te-a rânduit, a ta faptă bună mai înainte cunoscând, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Acum nu în închipuiri întunecate, nici în umbre, nici în oglinzi vezi, preainţelepte, pe Izvorul Bunătăţilor Hristos, Marginea doririlor, ci faţă către faţă Îl vezi lămurit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lipsind căpeteniile din seminţia lui Iuda, Preacurată, Fiul tău şi Dumnezeu, venind Povăţuitor marginilor pământului, cu adevărat acum a împărăţit.

sursă: doxologia.ro

Comenteaza